Spiritual Windows

Graag deel ik met jullie de betekenissen van symbolieken vanuit oude Native American wijsheden, die mooie boodschappen voor je kunnen hebben en waar ik zelf ook mee werk in de natuur en in het atelier. Je leert hierdoor te kijken door het magische raam (spiritual windows) van de oude wereld en deze toe te passen in je dagelijks leven.

Tijdens mijn reis door Amerika en Canada kwam ik ook ‘News Rock’ tegen in Utah, die mij deze inspiratie gaf om meer met symbolieken te werken. Op een rots waren petroglieven (Rock news) getekend, die een boodschap hadden. Deze werden door een symbool getekend, om ideeën en gedachten te delen met anderen. Helaas zijn veel van deze rotsen verdwenen onder water van Lake Powell.

Native Americans waren zeer religieus (Animistisch: Geest, ziel. Het hield zowel een filosofisch, religieus en spiritualiteit in, waarbij zielen of geesten (spirits) niet alleen bestaan in mensen en dieren, maar ook in planten, stenen en natuurlijke fenomenen zoals donder en geografische zoals bergen en rivieren). Velen geloofden in een ‘Great Spirit’, een universele spirituele kracht, Opperwezen of God en bekend als Wakan Takan onder de Sioux, Gitche Manitou in Algonquian en in vele Native American naties. Zij behoorden tot de Animistische religie, die was gebaseerd op het verlangen om de ‘geesten’ te sussen, wat de iedere stam op hun eigen manier deden. Uitgezonderd Alaskan en Hawaiiaanse Natives en de eerste Canadezen (First Nation People).

Kom je een dier tegen tijdens een wandeling in de natuur of tijdens een meditatie? Klik op 'krachtdieren' om te lezen wat dit voor je kan betekenen, welke boodschap brengt dit dier voor je mee. 

Krachtdieren
Naast de verschillende totems; zoals mineraaltotem, planttotem, maantotem, kleurtotem en totemdieren die in jou  geboortemaand (maan) bekend zijn, hebben alle totems een bijzondere symbolische betekenis in de Native American cultuur. Mede de eigenschappen van de totems die veel informatie geven, bijv. ook de natuurlijke eigenschappen van een dier. Hoe een dier leeft en gedraagt kun je reflecteren naar jezelf toe met de vraag; 'Herken ik dit bij mijzelf?' of 'Ik zou wel meer op dat dier willen lijken'. Het kan dus een behoefte of een herkenning zijn. En aan jou wat je ermee wilt gaan doen. Zo helpt de dierenwereld en de natuur ons bewuster te maken op ons levenspad. 

Dierentotems
Er zijn 5 hoofdcategorieën van dieren: Land diertotems - Lucht diertotems - Water diertotems - Reptielen diertotems en
Insecten diertotems. Kom je een dier tegen of 'toevallig' op je schilderij, kijk dan eerst onder welk diertotem deze valt.
(Wil je meer leren over wat jouw krachtdieren en dierentotems zijn? Volg eens een keer de workshop 'Krachtdieren en totemdieren' en ontdek wat deze jou te vertellen hebben).

Bloemen symbolieken. Bloemen hadden in Europa vroeger veel meer betekenis dan nu. In oude verhalen werd verteld welke bloemen je mee moest nemen voor vriendschap of liefde. De boodschap was duidelijk bij de bloem die je ontving.  Langzaam komen de betekenissen van de bloemen weer terug in meditatie, offering en andere ceremonies en rituelen. 

Bomen
Er zijn te veel bomen om al hun kenmerken te beschrijven (spoedig volgen een paar beschrijvingen van kenmerken en symbolieken van bomen, die ook in mijn boek zijn opgenomen tijdens een ontdekkingsreis met clienten/cursisten).  Er is gedurende 2 jaar wetenschappelijk onderzoek gedaan door het ‘Botanic Gardens Conservation’ waar men uitkwam op het totaal van 60.065 aantal bomen wereldwijd! Exclusief de nog onontdekte bomen! 
Bomen symbolieken gaan veel verder terug in de geschiedenis dan de culturele details die bewaard zijn gebleven. Verder nog dan de genezende eigenschappen van een boom, of haar elementaire verbindingen met mythologische begrippen.
Bomen nodigen ons uit om de essentie volledig te ontvangen. Dit proces leert je te verbinden met de natuur, bomen of een ander onderdeel van de natuur. Dit bepaalt jouw kwaliteit van leven doordat je in een hogere staat van een natuurlijk bewustzijn komt. Het voedt jouw ontwikkeling door haar energie zodra je het aandacht geeft. Hierdoor ontstaat een super natuurlijke zelf-groei. 

Er zal de komende tijd meer betekenissen via deze pagina worden toegevoegd met symbolieken en kenmerken