Cursist over de cursus Wandel- en Natuurcoaching: "Nadat ik tijdens een workshop in de natuur met Ernya tot verrassende inzichten was gekomen, besloot ik de cursus wandel en natuurcoaching te volgen. Enerzijds uit interesse naar een mogelijk beroepsperspectief, anderzijds ook omdat ik op dat moment erg bezig was met een proces van zelfontwikkeling. Tijdens de cursus leerde ik hoe je de natuur kan inzetten als hulpmiddel bij coaching. Een mooi voorbeeld vond ik rond mijn vraag over concentratie, of liever het gebrek daar soms aan. Tijdens een wandeling in het park vlakbij Ernya´s huis, kwamen we op een kruispunt van paden en slootjes. Deze stonden voor mij symbool voor de verschillende afleidingen die ik op dat moment in het leven ervoer. Afleidingen waardoor ik niet kwam tot de dingen die ik wilde. Uiteindelijk leerde ik hiervan dat je gerust even jezelf een momentje voor jezelf mag gunnen, naast je planning voor de dingen die moeten gebeuren. Tijdens de cursus heb ik wel af en toe een dip ervaren, maar door het buiten zijn in de natuur en het eigen maken van de technieken, heb ik geleerd mezelf er sneller boven op te helpen. Ik ben beter in staat om plezier te hebben van de kleine dingen in het leven, kan sneller ontspannen en heb een positievere instelling. Vanaf het begin heb ik mij bij Ernya vertrouwd en veilig gevoeld. De wandelingen voelden meestal aan als een ontdekkingsreis naar mijn innerlijke ik. Op subtiele manier en vol respect heeft Ernya mij met behulp van de natuur leren kijken naar mijzelf, mijn gevoel en mijn handelen. Na afronding van de cursus ben ik mijn eigen praktijk als natuur- en wandelcoach in de Zaanstreek (Noord Holland) begonnen, waar ik met enkele mensen al mooie resultaten mocht boeken. Daarnaast begeleidt ik op maandagochtend een wandelgroep ´Loop lekker in je vel´. In 2015 start ik bovendien met een rouw wandelgroep.

Cursist over de cursus Wandel- en Natuurcoaching: "Afgelopen jaar heb ik de cursus wandel – en natuurcoaching gevolgd. Voordat ik deze cursus begon had ik nog niet het gevoel dat de tijd rijp was om te starten met een eigen praktijk met eigen cliënten. Iets meer dan 1 jaar later heb ik dit gevoel wel. Ik bevind mij op een punt dat ik vooral denk en voel laat de cliënten maar komen, ik heb er zin in. Er is geen angst of spanning meer die me tegenhoudt. Ik ben gaan geloven in de kracht van de natuur en van mijn innerlijke kracht. Ik heb het gevoel dat deze cursus mijn laatste drempel naar beneden heeft gehaald. Ik heb veel geleerd over de natuur en over mezelf. Hierin heb ik veel te danken aan de feedback en motivatie die ik van Ernya heb ontvangen tijdens het volgen van deze cursus.

Cursist over de cursus Intuitief Schilderen: "Beleving van de cursus Intuïtief Schilderen bij Ernya. Toen ik mij inschreef voor de cursus Intuïtief Schilderen had ik geen idee wat ik hier van moest verwachten. In het verleden tekende en schilderde ik vanaf een foto of model en had ik hier veel plezier in. Om mijn horizon wat te verbreden zocht ik iets wat ik nog niet eerder gedaan had en stuitte ik in mijn zoektocht op de website van Ernya. Deze sprak mij aan vanwege de warmte en betrokkenheid die ik er in zag. Vanaf dag 1 voelde ik me er helemaal thuis: in de beslotenheid van het kleine atelier bij Ernya aan huis zette ik de eerste streken verf op het witte doek, waarbij geen enkele wet of restrictie gold, gewoon beginnen met een mooie kleur en ontdekken wat hieruit ontsprong. Op de emotie die dit opriep had ik niet gerekend. Ernya wist door vragen als “wat voel je hierbij, wat zie je er in, wat zou het kunnen betekenen” een gevoelige snaar te raken. Het schilderen ging voor mij meer betekenen dan alleen maar een schilderij maken: ik heb in de 2 jaar die ik cursist ben geweest zo veel geleerd over mezelf en inzicht gekregen in mijn gevoelens. En dat alles onder de warme begeleiding van Ernya ! In die tijd stopte ik ook met een baan waar ik niet gelukkig in was. Toevallig hoorde ik van Ernya over het bestaan van Etsy, een organisatie die creatieve zzp’ers een platform biedt voor het openen van een webshop. Ik heb er een geopend met aanvankelijk alleen mijn schilderijen en tekeningen. Helaas liep dit niet .......... maar zoals ik in cursus Intuïtef Schilderen had geleerd: bekijk het eens van een andere kant: ik had die webshop nu eenmaal, waarom zou ik er niet iets anders in proberen te verkopen ? En zo geschiedde: ik verkoop er nu antieke foto ansichtkaarten van rond 1900 in en het loopt erg goed. Waar het volgen van een cursus niet toe kan leiden: zeker bij het intuïtief schilderen leer je ergens voor open te staan ! Mijn dank is groot Ernya !!!

Cursist over de cursus Intuitief Schilderen: "Wat ik uit de cursussen van Ernya gehaald heb is dat ik mag schilderen op de manier zoals ik het fijn vind. Iedereen schildert met een penseel en dat deed ik ook braaf (herkenbaar? Braaf doen waarvan je denkt dat het verwacht wordt van je?). Ernya zag dat dit niet mijn manier was en zij was voor mij de ruimte om te gaan schilderen met mijn vingers, te kliederen met verf en daar heb ik enorm van genoten. Het gaf mij een enorme vrijheid en ik kijk nog steeds met trots op de schilderijen die ik bij haar gemaakt heb". 


Cursist over de schilder- en tekencursus: "Ik ben ongeveer 3 jaar bij Ernya aan het schilderen. Het mooie van bij Ernya schilderen is dat je zelf mag weten wat je gaat schilderen en al spelenderwijs leert Ernya je de schilder/tekentechnieken en de kneepjes van het schilderen, met een aangenaam muziekje op de achtergrond en een heerlijk kop thee is het er een ontspannen bedoeling met aardige medecursisten. Ik ben begonnen met schilderen omdat me dat erg leuk leek om te doen, of ik het wel kon, tja daar moest ik dan achter komen. Volgens Ernya kan iedereen schilderen en dat geloof ik ook, je kunt namelijk ook intuïtief schilderen. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat dat niet iets voor mij is, ik ben meer van bloemen en bestaande objecten. Ik ben het zo leuk gaan vinden dat ik thuis een eigen plek ben gaan creëren om te schilderen, een eigen atelier als het ware. Ik kan met daar terugtrekken met de tips en technieken die ik weer op de schildercursus hebt geleerd. Het leuke van deze schildercursus is dat je mensen ontmoet met dezelfde interesses en dat kan hele interessante gesprekken opleveren en mooie schilderwerken". 
    

Workshopdeelnemer  over de workshop Aspirant Wandel- en Natuurcoaching en de workshop Persoonlijke mandala: "Omdat ik het leuk vind om alternatieve en creatieve methodes in mijn werk toe te passen, heb ik eerst zelf mogen ervaren hoe dit is tijdens de workshop Aspirant Wandel en Natuurcoaching. Ik ben erg onder de indruk hoe metaforen in de natuur kunnen dienen voor de dingen die je bezighouden en zo je een inzicht verschaffen. Wat heel mooi was om mee te maken is dat een symbool in de natuur je doet inzien hoe je het probleem uit je hoofd te plaatsen en er met afstand naar te kijken. om vervolgens te kunnen voelen hoe het zit. Ik heb ook veel geleerd in de workshop persoonlijke mandala tekenen. Hoe fascinerend lijnen,vormen en kleuren iets kunnen zeggen over je leven en de kern naar boven haalt waarover je boos bent , verdriet hebt of om jezelf kunt lachen. Je ontdekt ook hoe je out of de box kunt denken of juist heel gestructureerd. Dit triggert je om te gaan nadenken over je innerlijke leven en geeft je een inzicht op welke manier je je leven kunt veranderen op de manier hoe jij het goed voelt".