Authenticiteit

Ieder mens is uniek, ook jij!

Ieder mens heeft een ontwikkeling doorgemaakt en eigen talenten om authentiek te zijn ten opzichte van anderen. Samen hebben we een prachtig gegeven om iets te willen en kunnen veranderen in de wereld. Om jouw deel hierin te onderzoeken kun je door middel van de natuur antwoorden ontvangen. 

Helaas gebruiken we de natuur op een verkeerde manier; we beschadigen en putten deze uit voor eigen belang, voor winst. Terwijl de natuur zoveel meer is dan alleen materiaal waar het eerste wiel mee uitgevonden is. En intussen staat de technologie niet stil, sterker nog, het raast maar door. En met name voor commerciële doeleinden.

Wordt men daar nu echt gelukkiger van? Dat vraag ik mij af. 

Tijdens mijn werk ervaar ik steeds meer hoe mensen zich hiertegen willen verzetten, maar geen mogelijkheden zien. Je zou kunnen zeggen; 'Je ziet door de bomen het bos niet meer'. En dat is ook zo, er wordt zoveel aangeboden, denk hierbij maar eens aan de nieuwste modellen mobieltjes of auto's die niet meer 25 jaar of langer volhouden. Steeds meer wordt het aangepast om maar winst te behalen. Maar wat is echte winst? Een groot bedrag op je bankrekening? Waar heel veel tijd in gaat zitten om het te vergaren of te bewaken. Of is gewoon gelukkig zijn en toch een comfortabel leven te leiden in deze maatschappij wel mogelijk? Waar zou jouw keuze liggen? 

Wil jij mee doorrazen in deze digitale en technologische maatschappij? Prima, dan wens ik je met oprecht veel succes en geluk toe. Of wil jij onderzoeken waarvoor jij op deze wereld bent? Heb je talenten die je verder wilt ontwikkelen, of wil jij iets betekenen in deze maatschappij, voor jezelf en anderen? 

Ga die prachtige natuur eens in en ontdek wie je bent, wat je bezighoudt, waar je naar toe wilt, wat je wilt oplossen, waar mogelijkheden voor je liggen in het leven, je relatie of je werk. Hoe? Dat ga ik hier vertellen. 

Het gaat om de verbindingen in de natuur, ik noem ze 'webstrings'. Alles is met elkaar verbonden, dus ook jij! 
Wandel en vind. Ga niet zoeken, dat heb je al je hele leven lang gedaan en waarschijnlijk nooit gevonden. De natuur vindt jou op haar eigen intelligente en natuurlijke wijze. Het komt vanzelf op je pad, tijdens je wandeling. Pak het op en voel, kijk en luister ernaar. Hoor je het fluisteren in je oor? Nee, niet met woorden natuurlijk! De natuur communiceert op een andere manier met je. Met je intuïtie, je zintuigen en je openheid hiervoor. Meer hoef je niet te doen, volg je gevoel, je intuïtie en ga later analyseren.

Wat betekent dit onderdeel van de natuur voor mij? 
Hoe voelt dit onderdeel in mijn handen? 
Welke verbinding heeft dit met mij te maken? 
Wat kan ik hierin herkennen of ontdekken?

Een leuk voorbeeld van "wat betekent dit onderdeel van de natuur voor mij?":
Tijdens 1 van mijn cursussen in de natuur ontdekte een cursist van mij het volgende; 
"Ik voelde mij aangetrokken door die specifieke boom en had geen idee waarom. Nadat ik dichterbij kwam om hem aan te raken, ervaarde ik de structuur van de schors. Die voelde heel prettig aan. Ook het mos aan de zijkant vond ik een mooie groene kleur hebben en wat veel zachter aanvoelde dan ik had gedacht. Dit betekende voor mij dat structuur in mijn leven op het moment heel belangrijk is en dat er zachtheid kan bestaan hierin. Altijd heb ik vaste structuren in mijn werk, waaraan ik niet kan ontkomen. Maar ze voelen niet goed, ze spelen op ook in mijn privéleven. Door zachtheid met structuur te verbinden krijg ik ineens ideeën om dit anders te gaan doen. Nieuwe mogelijkheden om ermee om te leren gaan!".

Zij was beland op haar eigen pad van authenticiteit om dit verder te gaan ontwikkelen. 

Een ander voorbeeld van 'hoe voelt dit onderdeel in mijn handen'
Een cliënt kwam met een hulpvraag 'ik wil meer zelfvertrouwen'.
Uiteraard ga ik niet haar hele verhaal hier vertellen, maar het kwam erop neer dat zij een zware last met zich meedroeg. Zij liet dit zien door een paar zware stenen aan te wijzen. Nee, ze wilde ze niet oppakken. En terecht, wat niet goed voelt, niet oppakken. Alleen wat goede energie heeft, wat goed voor je voelt.
Dat is een belangrijk gegeven. Niet alleen in de natuur, maar ook in je leven. (Dat rijmt ook nog)
Tijdens de wandeling in het park voelde zij zich aangetrokken tot een veertje, die net naar beneden dwarrelde en precies voor haar voeten viel. Ik geloof niet in toeval, maar in synchronie. Dingen in de natuur gebeuren niet voor niets. Alles heeft een reden. Wat vertelde dit veertje haar? Nog een beetje verbaasd raapte ze het op en streelde het zachtjes. "Dit is zo bijzonder, alsof het speciaal daar voor mij is. Nu begrijp ik hoe de natuur werkt. De zware last die ik jaren al met mij mee sleurt heeft iets lichts nodig, zoals dit veertje". We hebben nog een paar sessies aan haar verdere verloop van de therapie gewerkt aan hoe zij het veertje kon verbinden aan hetgeen zij nodig had om de zware last te verlichten. Zelfvertrouwen = vertrouwen op wie je bent. Ieder mens is uniek, ook jij!


Als jij een leuke ervaring hebt met bovenstaande oefening, zou ik het graag van je horen. Heel veel bijzondere ervaringen worden ook in mijn boek opgenomen. Uiteraard zonder naam en andere gegevens. En blijft eigendom van Realeyezation. 
Stuur je verhaal naar info@realeyezation.nl met vermelding 'mijn verhaal' Heb je nog andere vragen? Mag je mij ook altijd emailen. 

Warme groet,

Ernya
 

Datum: 10-07-2017 in natuur
Tags: authenticiteit, natuur, oefening, ervaringen


Vakantie blues voorkomen

“Ik ga op vakantie en ik neem mee…..”

Misschien ken je nog dat spelletje, ieder noemt iets wat hij/zij meeneemt en de volgende noemt dat en iets nieuws erbij. Telkens noem je het eerste woord, en vul je aan. De volgende noemt het eerste, tweede woord en vult aan en dat kan oneindig lang doorgaan. Het spel stopt als men het niet meer weet. Leuk om met de kinderen te doen, het ontwikkelt hun geheugen.

Koffer
Koffer en een strandlaken
Koffer, strandlaken en een badpak
Koffer, strandlaken, badpak en een….. ga zo maar door.

Ik heb een nieuw spelletje bedacht en het heet “Ik ga naar huis en ik neem mee…….”

De vakantieperiode komt er weer aan, je hebt er hard voor gewerkt en gespaard. Bijna is het zover, ben je weer vrij van de dagelijkse routine en beslommeringen. Even weg van alles, voelt zo goed!
50 Weken per jaar hard werken, om 2 of 3 weken te genieten van de vrijheid, de natuur, het eten, de mensen, mooie landschappen en zo nog veel meer. Ieder op zijn/haar eigen manier. Je geniet met volle teugen en kan er geen genoeg van krijgen….maar helaas er komt weer een tijd om naar huis te gaan. De ‘vakantie blues’ slaat al in bij het controleren van de vliegtickets of terug reisplanning, tijd van vertrek, uitchecken bij je accommodatie, klaar maken voor je reis, inpakken, thuis nog even bellen dat je eraan komt en nog een laatste afscheid van je plek en mensen die je ontmoet hebt. Zo gaat het meestal wel.

Dan kom je thuis, weer alles uitpakken. Eventuele dieren en planten (of kinderen) ophalen/verzorgen/voeden/aandacht geven. Boodschappen doen, personen bellen dat je weer thuis bent, je verhaal wil je kwijt dat je het zo fantastisch hebt gehad. En helaas weer thuis bent. Je voorbereiden op je werk, want maandag ‘moet’ je er weer tegenaan.

Dan ga je je email controleren…..en voor je het weet zit je alweer achter je pc of tablet. Terug in de technologische en digitale wereld. Zonder dat je daar bewust van bent val je in de vakantie blues.
Je probeert jezelf bij elkaar te pakken, tegen beter weten in en gaat weer maandag aan het werk (woensdag zou beter zijn is gebleken uit onderzoek). De eerste dagen lukt nog wel, maar langzaam sluipt het binnen. Je voelt je niet lekker, je bent moe, voelt je misschien schuldig en al die gevoelens zijn signalen om niet te negeren.

Hoe kun je dit nu voorkomen? Hoe kun je langer nagenieten (en dan bedoel ik op langer termijn) van dat heerlijke vakantiegevoel?

Er zijn ook vele onderzoeken gedaan naar vakantie blues, maar dat ging meer over hoeveel mensen er ziek worden na de vakantie en hoe je dit kan voorkomen, door bijvoorbeeld niet gelijk aan het werk te gaan of meer korte vakanties nemen, cijfers en getallen, etc. En alleen op korte termijn hulp kunnen bieden. Ik sta voor langer termijn oplossingen, vandaar dit artikel. Negeren van je zintuigen en je gevoel, is hetzelfde als negeren van je behoefte naar water, voedsel, geluk, gezondheid etc.

Ik werk met en in de natuur als professional natuurcoach- en counselor en schrijf momenteel mijn boek “Natuurcoaching- en counselling” o.a. ook over de 54 zintuigen, die ieder mens heeft. En hoe deze zintuigen ons leven onbewust kunnen beïnvloeden. Je kent vast de 6 zintuigen, die je geleerd zijn; zien, horen, ruiken, proeven, tastzin en intuïtie. Hierop heb ik eenOefening met 6 zintuigen’ geschreven, die je kan helpen om geen last meer te hebben van je vakantie blues onder andere. Sterker nog, je gaat keer op keer genieten van je vakantie(s), wanneer jij er behoefte aan hebt. En je leert ook nog iets over hoe je je zintuigen kan toepassen in de natuur om nieuwe inzichten te ontvangen op een pure en natuurlijke wijze!

Wil jij ook gratis en zonder enige verplichting 16 gouden tips en een oefening ontvangen om vakantie blues te voorkomen?
Stuur een e-mailtje met vermelding bij onderwerp; ‘vakantie blues’ naar info AT realeyezation DOT nl

Datum: 26-06-2017 in natuur
Tags:


Leer van de vlinder

Gevangen in het Web van het leven?

Met dit verhaal neem ik je mee in een van de vele metaforen die de vlinder heeft en je kan inspireren en uitleggen hoe het ‘Web van het leven’ kan zijn. 

De vlinder staat o.a. voor transformatie, maar hoe doe je dat? Leer van de vlinder zelf!
Je kunt je gevangen voelen in een web van verwachtingen, moeten, conditioneringen, manipulaties, dat je steeds meer tot je gaat nemen. Steeds meer op zoek naar informatie, antwoorden en hulp. Zoveel zelfs dat het je weleens teveel kan worden, als je geen rust neemt om het een en ander te onderzoeken of het wel bij je past, of het wel jou dient. We leven in een maatschappij, die steeds sneller gaat en waar we steeds worden getriggerd om meer…en meer te consumeren. Bedrijven worden steeds slimmer met betrekking op marketing. Ook in je omgeving zijn vele verleidingen die moeilijk te zijn weerstaan. Maar helpt het jou echt?

"Ze fladderde rond van de ene vlinderstruik naar de andere. Onderweg nog even rustend op de heerlijk geurende lavendelplanten die vol in bloei stonden in het park. Cirkelend van plezier liet zij zich ook af en toe mee nemen door de zachte windvlagen. Ze genoot van haar vrijheid! De vrijheid om te leven en het mogen zijn. Een prachtige schoonheid met zee blauw/groene kleuren op haar vleugels en een lijfje zo groen als vers gras. Zij was niet alleen mooi, maar ook heel slim. Niet voor niets had ze als rups zoveel gegeten. En de tijd die ze zichzelf gunde om te transformeren in haar cocon, heeft haar nu gebracht waar ze is, leven in vrijheid. 

Het was niet altijd makkelijk om te leven als een rups. Door een onverklaarbare kracht werd ze gedwongen om meer te eten dan haar eigen gewicht. Wat ervoor zorgde dat ze steeds langzamer vooruit kon bewegen. En zich in allerlei bochten moest wringen om niet zelf opgegeten te worden, of vast te raken in een web. Uiteindelijk vond ze de juiste plek om alles wat ze tot nu toe had verorberd te onderzoeken. En keerde in zichzelf even in haar cocon terug, om zichzelf te herontdekken. De natuur had haar zo gemaakt, om alles wat op haar pad kwam op te eten en dit als een waarheid te leren zien. Maar wat was haar eigen waarheid? Wat had ze nodig? Wat niet meer? 
Ze ontdekte, dat ze als rups gevangen zat in een onverklaarbare honger naar meer. Ze verlangde naar een vrijheid die voor haar nog onbekend was, maar wel zo voor haar voelde. 
Alles werd pas duidelijk bij de inzichten die ze ontving in haar cocon, zodat ze deze ook echt kon voelen en verwerken. Waar ze haar eigen waarheid vond. Ze was zo blij, dat ze met al haar nieuwe opgedane energie ontpopte als een prachtige vlinder, die eindelijk haar vleugels kon uitslaan. Nu kon ze haar eigen keuzes maken in alle vrijheid, die haar zo gegund was. Ze was niet meer gevangen in het web. Haar levenscyclus was niet voor niets zo gegaan, het was zo bedoeld! Ze omarmde haar levenslessen en vloog omhoog, haar vrijheid tegemoet. 
Als je haar rond ziet vliegen of een andere vlinder, sta dan even stil bij jouw weg naar transformatie."

Dit is een van de vele voorbeelden, die ook geschreven heb in mijn boek met betrekking hoe je de natuur kan toepassen in je dagelijkse leven. Als professioneel natuurcoach- en counselor heb ik al vele mensen geholpen om anders met je zintuigen leren om te gaan. En hoe de natuur je kan helpen bij je dagelijkse wandelingen, met metaforen zoals deze, maar ook met de symbolieken in de natuur en de verbindingen.

De vlinder op mijn 3D-tekening is een Great Purple Hairstreak (Atlides halesus) ook de Great Blue hairstreak genoemd, komt veel voor in de warme delen van Noord-Amerika (Oregon, California,Southern Nevada en tot de kust van New York. Zij is rond de ‘Verklaring van Onafhankelijkheid’ van de Verenigde staten verscheept vanuit Europa. De namen verwijzen naar de 2 belangrijkste kleuren van de vlinder. Wist je dat de rupsen van deze vlinder zich voeden met de maretak, oftewel mistletoe.
Als ik hier een symbolische waarde aan zou geven, zou ik zeggen; ‘Zij voedt zich met de kus van de natuur’

Wat ik zelf een mooie legende van de Native Amerians over de vlinder vindt:

“Als iemand een verlangen heeft om een wens in vervulling te laten gaan, moet hij of zij eerst een vlinder vangen en de wens in haar oor fluisteren. Omdat de vlinder geen geluid maakt, kan zij jouw wens aan niemand anders doorgeven dan aan de Great Spirit, die alles hoort en ziet. Uit dankbaarheid dat je de mooie vlinder haar vrijheid weer teruggeeft, wordt je wens gegarandeerd door de Great Spirit vervult".

Kortom; als je een wens en de vrijheid aan de vlinder geeft, zal deze gegarandeerd uitkomen.

Dit is 1 van de vele verhalen die in mijn boek gaan verschijnen begin 2018. Nieuwsgierig? Laat mij het even weten als je een persoonlijke uitnodiging wilt ontvangen voor de presentatie en datum van verschijning.

Gebruik hiervoor de facebook pagina waar je ook kunt reageren. 

Datum: 01-06-2017 in natuur
Tags: natuur, ZIJN, beweging, ademen, vrijheid, rust


Verbinding en her-verbinding

Voor coaches en de coach in jezelf!

Jij kent vast de woorden wel; verbinding en her-verbinding, maar wat betekenen ze?

Het viel mij op dat deze woorden ineens veelal worden gebruikt, maar vele met een andere insteek. Dus vond ik het tijd om er een blog aan te wijden. Mede om mijn schrijfskill weer even op te poetsen :-) en dit met jullie te delen. Vanuit mijn visie en opleidingen o.a. natuurcoaching- en counselling, eco-therapeut en eco-art therapeute betekent verbinding;

'Alles wat leeft is met elkaar verbonden'.

Dus waarom spreek je dan over her-verbinding als alles al verbonden is met elkaar? Goede vraag!
Je kunt de natuur als voorbeeld nemen, waar alles al is verbonden met elkaar. Zelfs hetgeen je niet kunt zien onder de grond. Het natuurlijk systeem is zo perfect (zonder computer!), omdat de natuur een natuurlijke intelligentie bezit, waar wij nog van kunnen leren. De natuur zorgt en herstelt altijd, ook als wij mensen er niet meer zouden zijn.
Wij mensen zijn ook een onderdeel van deze natuur. Wij kwamen of ontstonden, nog niet zo lang geleden op deze planeet om er een onderdeel van te zijn. In oude culturen die dichter bij de natuur staan, is het vanzelfsprekend en een manier om te overleven. Zij zijn dagelijks in de natuur en weten hoe zij de natuur moeten toepassen in hun leven. Onze maatschappij staat heel ver van de natuur en is meer gericht op de technologie dan het wezenlijke te ervaren en van te leren. En toch....we voelen het wel!

Als we diep in ons zelf kijken weten we wanneer we aan vakantie toe zijn, of een wandeling in de natuur willen maken. Bij een burn-out wordt aangeraden minimaal een half uurtje per dag te gaan wandelen. Maar wat doe je tijdens zo'n wandeling? Vele ervaren een wandeling in de natuur als een oplading, nieuwe energie en dat klopt! Als we actief zijn in de natuur, maken we een stofje aan dat heet 'endorfine' en geeft een gelukkig gevoel. We hebben alleen niet geleerd hoe we de natuur moeten interpreteren en wat de natuur nog meer voor ons kan betekenen op mentaal gebied. 

Ik maak iedere dag een paar wandelingen door de natuur met mijn hond Cekiya. En laat mij iedere dag weer verbazen wat de natuur mij vertelt. Dit kan heel anders zijn voor jou. Want de gedachten van het moment worden gereflecteerd door de natuur, wat je ziet, wat je voelt en wat je ervaart. Als je werkt als coach of counselor, in of met de natuur, heb je zeker al ontdekt dat geen een gesprek hetzelfde is. Er zijn uiteraard verschillende tools om in te zetten, maar die tools kun je ook zelf creeeren. We leven in een copiemaatschappij, het ene idee van de ander wordt gecopieerd en is eigenlijk niet meer authentiek. Alleen die jijzelf hebt mogen ervaren. "Zelfervaring is een feit", hoe kun je hierom heen? Ik ga voor authenticiteit en daarom haal ik mijn mogelijkheden uit de natuur, net zoals ik ze jou wil aanreiken en mijn clienten. 

Met het volgende voorbeeld wat ik met jullie wil delen, laat ik zien hoe de natuur voor mij iedere dag weer werkt en voor mijn clienten/cursisten, dus ook hoe dit voor jou kan werken! 

"Vanmorgen liep ik met Cekiya het mooie park in en keek naar de wolken in de lucht. Met de vraag of we het droog zouden houden. De witte en grijze wolken hoog boven ons dreven langzaam voorbij. En de wind speelde met ze en veranderde hun vormen. Net zoals ik in mijn schrijfproces bent (een stukje herkenning in de natuur, die reflecteert van het moment waar ik mij in bevond).

De wolken werden woorden, witte woorden en grijze woorden. Zonder dat ik daar al een antwoord op kon geven wat deze metafoor voor mij kon betekenen. Ik liep verder naar de groene heuvel met prachtige hoge, statige bomen die daar zijn geplaatst door mensen van de groenvoorziening. Niet netjes op een rijtje, maar op een speelse manier. Niet te dicht, maar ook niet te ver van elkaar vandaan. Ik loop dat stuk iedere dag, maar vandaag trokken zij mijn aandacht en bleef ik even stil staan. Om het gevoel wat ik erbij ervaarde, in te ademen, tot mij door te laten dringen. En keek naar de statige hoge bomen op de groene heuvel, met zacht zonlicht wat af en toe verdween door de wolken. Ik voelde de bries van de wind, de geur van het gras, de warmte van de zon en de koelte van de schaduw. Mijn zintuigen werden weer wakker, meer dan de 5 zintuigen die wij kennen, onder andere; reuk, geur, zien, horen, voelen, intuïtie, zwaartekracht, bewustzijn van druk, balans, ruimte, beweging, licht en zicht (incl. gepolariseerd licht), heliotropisme (meedraaien met de zon), identiteit verbonden met kleuren en temperatuur.

Zoals de bomen daar stonden, ondanks dat ze geplant waren door mensen, gaven mij een gevoel van verbinding, vrijheid en ruimte om te groeien. Ze gaven elkaar ook steun, door de wind voor elkaar op te vangen. Het zonlicht te filteren en de bodem voedzaam te houden en om droogte en te voorkomen. De bladeren die schaduw geven en het zonlicht filteren aan alles om hun heen en het licht opvangen voor de boom zelf om verder te groeien. Om uiteindelijk weer haar bladeren los te laten om als voedsel te functioneren”Wat vertelde de natuur mij?
(Heb je zelf een interpretatie of ervaring, zou ik het heel leuk vinden als je mij die emailt of deelt hieronder of op facebook).
- Witte en grijze wolken; hebben kleuren en woorden (ratio)
- Wind; zorgt voor verandering
- Storm; opschonen van oude gedachten
- Vrijheid en Ruimte; spreken voor zichzelf

Mijn conclusie: De woorden die ik schrijf, voor mijn 1e boek en over nadenk op dat moment, brachten verandering in mijzelf (oude overtuiging; dat ik niet kon schrijven). Ik heb de vrijheid en de ruimte om dit te doen en anderen hiermee te helpen bij de stormen in hun leven. Een ‘Realeyezation’, is dat iedere dag de natuur anders is, altijd aan verandering onderhevig. Niet alleen de boom zelf, tijdens de seizoenen, maar door van de omgeving die altijd in beweging is. Binnenshuis, of in een kantoor blijven dingen op hun plek, mits je ze zelf of door anderen worden verplaatst. De enige beweging ben jij, als je natuurlijk in beweging komt. 

"Het lichaam volgt de geest"

Wat kun je nu met je eigen ervaring en conclusie doen? Hoe kun je jezelf en/of anderen hiermee helpen?
Ontdekken en ervaren! Zelfervaren is een feit. Al mijn workshop en cursussen zijn gebaseerd op het zelf ervaren. Autorijden
leer je ook niet uit een boek alleen! :-) 
Overtuigingen onderzoeken, die zichtbaar worden zodra je je verbindt met de natuur.
'Stormen' vanuit een ander perspectief leren zien.
Je afvragen of je voldoende in beweging bent om je doelen te behalen, of laat je alles zoals het is.
Verandering accepteren en participeren, meegroeien en ontwikkelen.
Bij elk probleem (of uitdaging) horen specifieke vragen, specifieke handreikingen, omdat iedereen haar/zijn probleem anders ervaart.
Je kunt je empathie vergroten, door het eerst zelf te ervaren (empathie brengt mensen dichter bij elkaar, verbindt ze). En van deze ‘eigen ervaring’ kun je je authentieke coaching vragen ontwikkelen voor jezelf of voor anderen. 
Natuurcoaching- en counselling is nog in ontwikkeling. Dus ontwikkel mee, als je anderen en jezelf hiermee wilt helpen.

Zelf aan de slag? 

We hebben allemaal gedachten in ons hoofd en velen kunnen aardig in de weg zitten. En je raakt ze ook niet kwijt, je kunt ze wel wegduwen, maar dan komen ze opeens weer te voorschijn. Die gedachten vragen om aandacht, om iets mee te doen. De gedachte die het sterkst om aandacht vraagt, zal zich manifesteren tijdens je wandeling in de natuur. Zonder dat je eraan denkt!

Nu een leuke oefening voor jou om je onderbewuste gedachte zichtbaar te maken:
GA de natuur in en laat je gedachten los, wandel rustig en neem alles in je op. Als het niet gelijk lukt, adem een paar keer diep in en blaas het hoorbaar via je mond uit.  Ontspan en gun jezelf dit moment. Ervaar waar je bent en ontdek wat je tegen komt. Ga niet zoeken, het vind jou! De natuurlijke aantrekkingskracht werkt pas als je hoofd leeg is.

Pak het op, als je de natuur er niet mee beschadigd of maak er een foto van. (Zo'n hoge boom was ook moeilijk meenemen!)
Waar doet je het aan denken? Wat voel je erbij? Hoe voelt het als je het aanraakt? Wat doet het met je?
Al deze vragen ga je thuis eens rustig bekijken en ontdekken wat je eruit kan leren.

Deel dit met zoveel mogelijk mensen die je lief zijn. Gun hen ook deze natuurlijke ervaring. Je kunt het ook samen doen, iedere dag. En iedere dag zal het je iets nieuws brengen. Omdat de verbinding met de natuur jouw dagelijkse gedachten reflecteert. 

Vind je het nog moeilijk om met hetgeen je hebt ontdekt om te gaan? Kan ik je ondersteunen en spreken we een traject af. 
Een traject houd in: gratis intakegesprek - het aantal natuursessies wat jij denkt nodig te hebben - plan van aanpak - jouw verhaal - mogelijkheden - doelen zichtbaar maken dmv een mindmap - strategieen om je doel te behalen - evaluatie en 6 gratis nazorg-contact via email. 


 

Datum: 01-05-2017 in natuur
Tags: natuur, ZIJN, beweging, ademen, vrijheid, rust


365 days of the Sky

Gedurende 365 dagen heb ik foto's van de lucht genomen tussen 7.00 en 8.00 uur ''s morgens van 7 oktober 2015 - 7 oktober 2016. Het was een hele commitment en vroeg ook om discipline om iedere morgen de foto van de dag te maken. Het grappige is dat het een soort van routine werd en dat het even wennen was na 8 oktober om niet meer een foto te gaan maken.

Het mooie is van deze foto's dat er geen 1 hetzelfde is en ook nooit zal zijn. De wereld, de natuur veranderd ieder moment en wij mensen blijven vaak vast zitten in hetzelfde. Terwijl mee veranderen 'going with the flow' heel veel stress kan voorkomen en je veel beter in je vel komt te zitten. Het element Lucht staat ook symbolisch voor organiseren, analyseren, overvieuw, kennis en denken. Nu leven wij in een maatschappij waar we veel moeten nadenken voor we een beslissing nemen. Dat valt niet altijd mee. Moet je nu je gevoel of je gedachten inzetten? Beide! Het moet wel goed voelen over hetgeen je nadenkt. In de natuur zijn natuursystemen aan het werk, daar kunnen wij mensen en onze computers niet aan tippen. Dit is een perfectie die niet te evenaren is. Maar je kunt er wel van leren! Kijk eens naar de herfst, alle blaadjes en vruchten vallen uit de bomen. De tijd van loslaten,. en zelfinkeer. "Loslaten is het niet meer vasthouden" net als in de natuur. Het heeft een reden, het geeft ruimte en brengt nieuwe mogelijkheden voor je.

Dit soort projecten vind ik heerlijk om te doen en met name mensen meer bewust te maken wat de natuur ons biedt. En wat de natuur je allemaal kan leren. Vanaf 1 november start ik weer de online cursus "Natuur als Professional', die gedurende 9 maanden leert hoe de natuur je coach, leraar en trainer kan zijn. Ook op 1 november start de '30-dagen Realeyezation Challenge', die in 2 delen wordt gegeven van 15 dagen leuke opdrachtjes op het gebied van natuur alswel creativiteit. Deze challenge is gratis en geschikt voor mensen die inspiratie zoeken, meer bewust willen worden over focussen en stress voorkomen. TIjd voor zichzelf 'durven' nemen! Ik zie je aanmelding graag tegemoet! 

 

Datum: 11-10-2016 in natuur
Tags: natuur, ZIJN, beweging, ademen, vrijheid, rust