Love from Nature

Iedere dag wandel ik in het park met mijn lieve hond Cekiya. En iedere dag verwonder ik mij weer wat de natuur mij die dag geeft of laat zien. Ik hoef maar met een vraag te worstelen en de antwoorden komen op onverwachte wijze naar mij toe. Zo werk ik ook vaak met cliënten die een burn-out hebben, een plek voor hun verdriet zoeken, leren omgaan met hun emoties, of een nieuw doel in hun leven zoeken.  

De natuur zorgt, heelt en geeft wijze lessen. Je hoeft er alleen maar te zijn en open te staan wat op je pad komt.  En dat is nou precies waar velen moeite mee hebben. We leven in een maatschappij die steeds sneller wordt, steeds meer verwachtingen heeft en steeds minder tijd voor jou persoonlijk. In de natuur kun je jezelf zijn, genieten en weer je rust en energie terugvinden.

Gisteren liep ik op een pad gemaakt van houtsnippers in het park. Veert zo lekker onder je voeten! Normaal kijk ik op ooghoogte om mij heen, zoals velen van ons, wat er te zien was. En genoot van het licht dat door de bomen schijnt, zeker heel vroeg in de ochtend. Als de eerste zonnestralen door de bladeren gefilterd op mijn pad komen. Even keek ik omhoog en tot mijn verbazing zag ik een hart welke gevormd was door de takken van de bomen.

Ik heb wel eens een foto hiervan gezien, maar nu stond ik daar te kijken naar een echte! Mijn dag kon niet meer stuk. Het zien en tegelijk te ervaren maakten al mijn zintuigen wakker. Het herinnerde mij toen ik in het regenwoud in WA (USA) en heel vroeg alleen door het bos liep. Mijn zintuigen waren zo wakker dat ik ook instinctief aanvoelde welke richting ik beter niet op kon gaan in verband met 'Bears in the area'.

Het verschil tussen het zien van een foto en het zelf te ervaren is het gevoel wat je erbij ontvangt. Net als autorijden leer je niet door er alleen maar over te lezen. En dat is nu precies waar velen niet meer bewust van zijn. Teksten worden gelezen, foto's worden bekeken er wordt geluisterd naar anderen en dit als waarheid aannemen, maar er wordt bijna niet meer zelf ervaren. Waardoor je nog meer in je hoofd gaat zitten. Je kunt je voorstellen dat op een gegeven moment je hoofd heel vol wordt en een burn-out op de loer ligt. Zeker als je veel op je bord hebt liggen en aan al die verwachtingen 'moet' voldoen.

De natuur verwacht niets van je. De natuur geeft alleen maar. En leert je weer zelf jouw waarheid te ontdekken, bewust te worden van jouw proces in het leven. Ik geef je vandaag dit hart met de boodschap: "Ga het zelf ervaren, voelen en jouw wijze lessen en de beloning ontvangen!" Jij bent het ook waard. Tenslotte is het in Nederland aardig veilig en hoef je niet bang te zijn voor 'Beren op de weg'.

 

Datum: 10-05-2018 in natuur
Tags: authenticiteit, natuur, oefening, ervaringen, rust


Leven zonder perfectionisme geeft je vrijheid!

Ben jij een perfectionist?
Zorg jij ervoor dat alles gaat zoals het ‘hoort’?
Probeer jij controle te houden over situaties en je omgeving?
Ben jij ordelijkheid en netjes in alle details?
Denk jij: “Als ik het niet doet, wordt het niet goed gedaan!”

Als jij ‘Ja’ antwoord op bovenstaande vragen, lees dan verder.

Wat doet perfectionisme met je?
Voel je je daarna beter?
Heb je dan meer overzicht?
Maakt het je gelukkig?
Kost het je weinig energie?
Geeft het je de vrijheid die je zo verlangt?
Hou je tijd over voor jezelf?

Als jij ‘Nee’ antwoord op bovenstaande vragen is het tijd voor verandering!

Er kunnen diverse redenen zijn dat jij een perfectionist bent:
Bang om fouten te maken.
Gericht op hetgeen wat níét goed gaat.
Angst voor kritiek.
Veel waarde hechten aan een oordeel van anderen, maar ook van jezelf.

LOSLATEN:
Doordat je zo perfect mogelijk wilt zijn, geeft het jou een veel minder gevoel van vrijheid. Dingen vanuit het verleden kunnen nog in je rugzak blijven zitten en met je meesjouwen in je dagelijkse bestaan. Ruim je rugzak op. Kijk wat je echt belangrijk vindt om mee te nemen!

Leer van de natuur, die regelmatig loslaat om verder te kunnen groeien. Ook beschadigde bomen groeien weer verder, al is het anders dan de meesten. Waardoor zij wel uniek zijn!

To Do lijstje
Van gevangen voelen in je perfectionisme naar vrijheid en geluk!

Jezelf meer vrijheid gunnen!
Laat de negatieve focus en gedachten los van het onthouden van je misstappen uit het verleden. En van conditionering die je zijn opgelegd door je opvoeders (zonder dat zijzelf hiervan bewust waren).
Leer van je ‘fouten’ en accepteer ze als leerproces
Fouten maken doet iedereen, het zegt niets over jou als de persoon die je bent.

Groei!
Denk in kleuren i.p.v. zwart/wit. Er zijn meer nuances en mogelijkheden om te kunnen groeien. Ontdek wat jouw mogelijkheden zijn. Ook bomen waarvan de zaden op onmogelijke plekken zijn terecht gekomen, groeien door.
Ga op een innerlijk avontuur, zonder oordeel en geniet!

Proces
Omarm het proces waar je in bent. Als je alleen je focus richt op het resultaat, mis je het groeiproces om ergens te komen. Het gaat om de weg ernaartoe. Ja, er zullen hobbels op je weg komen, zie ze als een uitdaging voor jezelf. Wees niet bang om te falen, je wint er alleen maar bij. 

Gelukkig zijn
Wat is mooier dan geaccepteerd zijn wie je bent? Door jezelf en anderen! Je mag er zijn, je mag jezelf vrijheid en geluk gunnen.
Je talenten en passie kunnen ontwikkelen!

Minder stress
Minder zorgen, minder stress en minder fouten maken!
Stress kost veel energie waardoor je zo vermoeid raakt en daardoor juist meer fouten maakt dan nodig is.
Sta jezelf toe eens fouten te mogen maken en jezelf te belonen op de manier hoe je ermee omgaat i.p.v. jezelf te straffen.

De natuur laat het je allemaal zien.
Leer ervan en wees weer een gelukkig mens die in vrijheid mag leven!

Realeyezation geeft diverse workshops en cursussen om je hierbij te helpen. 
Neem even contact op met Ernya en leg je vraag voor.

Datum: 24-01-2018 in natuur
Tags: perfectionisme, vrijheid, natuur, workshop


Wat betekent het woord 'wellness' voor jou?

Wat betekent het woord 'wellness' voor jou?

Waarschijnlijk aan gezond eten, zoals groenten, fruit, vitamines. Of sport, zoals zwemmen, fietsen, hardlopen. Wist je dat emoties meer effect hebben op jouw wellness?

Er zijn intussen zoveel Engelse woorden 'geleend' in de Nederlandse taal, dat ik toch nieuwsgierig werd wat het Nederlandse woord ervoor was. Het enige wat ik kon vinden was 'weldadigheid'. Als je er een 'ge' voor plaats krijgt het woord ineens een heel andere betekenis en voel je er ook een andere emotie bij. Dat is wat woorden en beelden doen. Je wilt je zondheid toch geen geweld aan doen?

Emoties
Als je emotioneel uit balans bent heeft dat ook invloed op de manier hoe jouw lichaam het voedsel verwerkt. Ook sport heeft dan veel minder effect.
Als je bijvoorbeeld van buiten af ‘slecht’ nieuws ontvangt,  je relatie zit in een dip,  je hebt ruzie met familie of vrienden, of het gaat niet zo lekker op je werk en in je leven is het heel goed mogelijk dat je geen hap door je keel krijgt of juist ontzettende trek in iets ongezonds.

Begrijpen waarom je je zo voelt.
Om je emoties weer onder controle en in balans te krijgen, is het belangrijk te begrijpen waarom je je zo voelt. Echte wellness is als er balans is tussen je  lichaam en geest.  Een oud gezegde; “Het lichaam volgt de geest” is een waarheid, die maar al te vaak wordt vergeten. Hoe bewust wil jij worden om je lichaam en geest gezond te houden? 

Rust
Een half uurtje alleen gaan wandelen, iedere dag in de natuur, geeft al heel veel rust in je hoofd. En is zo oud als de mensheid zelf, nog ouder dan yoga. Mits je natuurlijk malend gaat wandelen,. Blijven piekeren over dat ene probleem wat maar niet opgelost wordt. Je slaapt onrustig en wordt vaak of vroeg wakker. En hup, daar is die gedachte en emotie weer! Wat zal het zalig zijn om te leven en werken met rust in je hoofd! Weer ruimte hebben om leuke dingen in het leven te gaan ondernemen. Zoals je passie volgen, of succesvol te worden.

Natuur en bewustzijn
Als natuurcoach-en counselor, wandel ik met je samen en kijken we op een andere manier naar je ‘probleem’. Ik noem problemen liever 'uitdagingen'. Een echt probleem is als het niet opgelost kan worden. We laten de natuur, waarmee we zijn verbonden spreken. Spreken, door middel van aantrekkingskracht. Een gezonde manier van communiceren met jezelf en op een natuurlijke wijze bewuster te worden, om weer in balans te komen.

Een voorbeeld; Als je aan het shoppen bent en je ziet iets leuks, koop je het dan gelijk? Je voelt je tenslotte aangetrokken tot datgene…. Heb je weleens over nagedacht wat de reden is dat je het wilt kopen? Als je dingen koopt vanuit een emotie, kun je wel blijven kopen, eten of sporten.
Zodra je hier op een natuurlijke manier bewust van wordt, kun je leren hoe je met die emotie om kan gaan. Dan krijg je ineens keuzes, die je zelf kan maken! Je gaat dan shoppen, eten of sporten met plezier.

Communicatie
Wat vertel je tegen jezelf als je weer iets koopt wat je eigenlijk niet nodig hebt, of ongezond is? Ga je weer naar de sportschool, omdat je vind dat het moet, maar je beleeft er weinig plezier aan? Pas je jezelf steeds aan op wat de buitenwereld van je verwacht en heb daar goede excuses voor?

Natuurlijke taal
De natuur spreekt in een natuurlijke taal. Wist je dat bomen ook met elkaar communiceren? Sommige bomen helpen elkaar door de wortels elkaar voeding te geven. De manier van groeien en andere soorten te domineren, om zelf zoveel mogelijk licht te ontvangen. En bloemen communiceren met hun geur en kleuren, om de bijen en vlinders aan te trekken. Alles in de natuur is gebaseerd op een natuurlijke intelligentie die wij ook bezitten en houd alles in balans. Ook hetgeen wij mensen vernietigen, komt weer na een tijdje (soms langer) weer in een natuurlijke balans. 

Digitale en Technologische wereld.
Door de jaren heen zijn wij onze natuurlijke intelligentie, die is verbonden met ons natuurlijke manier van leven en in balans zijn, kwijt geraakt. Steeds meer raken wij verwijderd hiervan. Wat denk je wat al die technische mogelijkheden met ons doen? Ja, het maakt ons leven wel een stuk makkelijker. Ik moet er niet aan denken deze hele tekst of mijn boek met houtskool op te schrijven! Maar hoe houden we balans tussen ons wellness en de technologische, digitale wereld? Waar alles steeds sneller gaat en robots of drones taken van ons gaan overnemen. Internet wordt steeds sneller, waardoor ook de verwachtingen steeds hoger worden, van je zelf en van anderen. Alles moet sneller en zo efficient mogelijk. Hoe kan de menselijke geest dit nog bolwerken? Zonder stress of een burnout te krijgen? En wat kan deze wereld betekenen voor onze emoties?

Natuurlijke wellness
Gelukkig hebben we de natuur nog. Die is er altijd geweest en zal er altijd zijn.
De natuur werkt als een spiegel, zij reflecteert aan jou, je gevoelens en gedachten van het moment waarin je bent. Je kan altijd bij haar terecht. Zonder oordeel leert zij jou met haar eeuwen oude wijsheid hoe je zou kunnen leven. Zij heelt en is er onvoorwaardelijk voor jou. Haar eeuwen oude wijsheid hoef je alleen maar voor open te staan en van te leren. Zodat je al je vragen en/of problemen met haar kan delen en haar antwoorden mogen ontvangen. En daarnaast is  ieder dag zelf gaan wandelen geheel gratis, hoe mooier kan dat zijn! Niet meer afhankelijk van anderen, je geld besteden om je dromen waar te maken!

Jouw en mijn passie en droom
Wat ik zelf heb mogen ervaren is dat ik nu leef en werk waar mijn passie ligt. Ik leer en begeleid mensen om op een natuurlijke manier bewuster te worden en daardoor vrij en in balans te kunnen kiezen. Waardoor ook jij kan leven en werken met passie. Het ‘vlammetje’, die je ‘s morgens vroeg al wakker maakt en je een energie geeft, om met plezier de dag te beginnen. De natuur heeft mij doen realiseren dat ik dit wil delen, mijn bijdrage voor een betere wereld. Welke begint bij jezelf!

Dagelijks communiceer ik met de natuur, en dagelijks ontvang ik antwoorden. Waardoor ook mijn ontwikkeling op een natuurlijke wijze ontwikkelt en doorgroeit. Al ben ik 61 jaar, ik ben pas echt mentaal gaan groeien zo’n 10 jaar geleden. Natuurcoaching- en counselling met toegepaste ecopsychologie heeft mijn leven veranderd in de positieve zin. Dit gun ik jou ook zo. In balans en met passie te leven en te werken in deze steeds snellere technologische en digitale wereld, waar jij en ik onze balans in trachten te vinden.

Kortom, mijn definitie van 'wellness' is; 
"In balans te leven en te werken vanuit een natuurlijk bewustzijn"

Wat is jouw defintie?
Schrijf onder deze blog wat jouw definitie is van het woord 'wellness' en ik ben je zeer dankbaar. 

 

Datum: 18-09-2017 in algemeen
Tags:


Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet....en het is...

Ik wandel en zie......het natte groene bewegende gras voor mijn voeten, voordat ik mijn volgende stap neem. De warme zonnestralen en een zacht wind vergezellen mij. Sporen van hoefafdrukken van de koeien en van een tractor, hier in het weiland waar ik loop. Een hek en afzetdraden door mensen neer gezet. Ik draai mij om en zie mijn eigen schaduw, waar mijn haren zichtbaar bewegen door de wind. Ik neem een andere route,  2 verkeerspionnen met oranje/rode en witte strepen leiden mij verder. Nog meer sporen van wielen op mijn modderige pad en hobbelige graspollen. Ik manouvreer mijzelf erdoor heen. Grote platen liggen op het drassige weiland en laten mij een andere kant opkijken. Waar de hoge statige bomen pronken bij de boerderij. Het grote open houten hek ziet er uitnodigend uit. Overal liggen eikeltjes op de het zandgedeelte. Ik voel ze door mijn laarzen heen. Een brede laan laat zich zien met hier en daar grote keien langs de linkerkant van de weg. Overal liggen plassen regenwater in de sporen van wielen en in de kuilen. Dan benader ik een geasfalteerde weg,....de beschaving. Waar ik begroet wordt door kleurrijke vlaggen van de boerderij. Bij de boerderij lees ik het bordje "Welkom"!

   

Datum: 13-09-2017 in natuur
Tags:


Heeft chaos in de natuur een functie?

Bij iedereen gebeurt dat wel eens (of vaker). Je hoofd tolt, zit helemaal vol en je weet niet meer hoe je nu verder moet. Je bent met allerlei (belangrijke) dingen tegelijk bezig en niets vorderd echt. Soms raak je er zelfs door verlamd en komt er niets meer uit je handen. Terwijl je zulke goede doelen voor ogen had. Uiteraard kun je je hoofd helemaal leeg maken om weer nieuwe ruimte te scheppen, zoals bij mindfulness of lekker iets anders doen, iets creatiefs met je handen. Dit brengt ook je gedachten in balans. Doordat je je rechterhersenhelft in beweging zet, om in balans te komen met je linkerhersenhelft. Maar daar gaat deze blog niet over. Hier gaat het om weer structuur te hervinden in hetgeen je mee bezig bent, of wat je wilt bereiken. Stel dat je met iets belangrijks bezig bent, een presentatie voor je werk bijvoorbeeld. Ideeen zat, en je vind het ook leuk om te doen! Maar het kan wel eens heel veel in je hoofd worden, als je nog niet alles hebt gestructureer of gestreamlined,  Wat doen je dan? Een soortgelijke ervaring had ik zelf tijdens het schrijven van mijn boek "De geheime taal van de natuur". Graag wil ik je meenemen in mijn persoonlijke ervaring en waar de natuur een grote rol in speelt. In dit boek worden er o.a. ook meer persoonlijke en praktijkervaringen beschreven. 

"Het schrijven van mijn boek vorderde goed, ik schreef gemiddeld wel 400 tot 500 woorden per dag. Inspiratie en kennis was er voldoende aanwezig. Maar ik miste nog de structuur. Hoe moest ik al die pagina’s tot een geheel maken? In mijn hoofd voelde het als chaos, ik had er geen grip meer op. Meestal laat ik het dan even los, om het later opnieuw op te pakken. Maar deze keer lukte het niet, zonder de hulp van de natuur. Daar ik al vele clienten heb geholpen, gun ik mijzelf ook even de antwoorden, die ik van de natuur ontvang. 

Dus ik erop uit! Alles wat mij aantrok liet ik met mij communiceren. Ik stelde vragen en ontving antwoorden. En het was veel die dag! (Net zoveel als er in mijn hoofd was). De foto’s spreken boekdelen. Mooie uitdrukking en in verbinding met mijn vraag! Ik liet alle gedachten los en liet de aantrekkingskracht van de natuur haar werk doen. Zonder te analyseren, dit kwam pas veel later. Zoals alles in communicatie is het je eigen interpretatie die het belangrijkste is. Jullie zullen er een heel ander gevoel of gedachten bij krijgen en dit gaat dan meer over jou dan over mij. Wie weet of jullie er zelf ook nog iets mee kunnen doen. (Je mag mij altijd gerust emailen voor gratis advies). 


Foto 1: Het water is bedekt met kroos (wat is er niet duidelijk voor mij?")


Foto 2: Het onkruid wordt steeds meer, het overwoekerd (waar wil ik controle over houden, of wat is onzichtbaar?)

 
Foto 3 en 4: Er groeit tussen alles iets bijzonders, een elfenbankje (wat zijn mijn rustmomenten?) 


Foto 5: Dat ligt er zwaar bovenop (wat is er zo zwaar voor mij?) 


Foto 6: Een natuurlijke brug naar de andere kant (hoe kan ik een brug slaan, naar wat ik wil bereiken?) 


Foto 7: Heeft chaos een functie? (welke richting wil ik op, of wil ik hier blijven?)

 
Foto 8 en 9: Brug naar de menselijke beschaving (wat betekent het voor mij en dat het afgesloten is?)


Foto 10: Moddersporen in het pad (hier is het water helder, wat vertelt mij dat?)

 
Foto 11: Aan de andere kant is het water ook helder..... alweer! (welke duidelijkheid heb ik mogen ontvangen?)

"Wie de chaos beschrijft, stelt orde op zaken" een quote van Bergman (Nederlands dichter 1921-2009)

Mijn uiteindelijke conclusie is: “Dat ik een andere kant op ga, dan het geijkte pad waar velen al geweest zijn. Mijn boek gaat ook over hele nieuwe manier van communicatie met de natuur en over communicatie in zijn geheel. De helderheid ligt in mijzelf om jullie die duidelijkheid te kunnen geven. Om duidelijk de hoofdstukken van mijn boek te bepalen n.a.v. mijn onderwerpen. En de onderwerpen te 'wieden', oftewel in te korten om overzicht te houden. Ook mijn rustmomenten in te lassen, mijzelf dit te gunnen. En ieder hoofdstuk met een beeld vorm te gaan geven (1 plaatje zegt meer dan 100 woorden). De chaos was noodzakelijk vandaag om te zien dat structuur te vinden is in mijn eigen creativiteit en keuzes die maak. En dat duidelijkheid, helderheid geeft. Dank je natuur voor je zoveelste wijze lessen. - Ernya

 

 

 

Datum: 13-08-2017 in natuur
Tags: