Wat betekent het woord 'wellness' voor jou?

Wat betekent het woord 'wellness' voor jou?

Waarschijnlijk aan gezond eten, zoals groenten, fruit, vitamines. Of sport, zoals zwemmen, fietsen, hardlopen. Wist je dat emoties meer effect hebben op jouw wellness?

Er zijn intussen zoveel Engelse woorden 'geleend' in de Nederlandse taal, dat ik toch nieuwsgierig werd wat het Nederlandse woord ervoor was. Het enige wat ik kon vinden was 'weldadigheid'. Als je er een 'ge' voor plaats krijgt het woord ineens een heel andere betekenis en voel je er ook een andere emotie bij. Dat is wat woorden en beelden doen. Je wilt je zondheid toch geen geweld aan doen?

Emoties
Als je emotioneel uit balans bent heeft dat ook invloed op de manier hoe jouw lichaam het voedsel verwerkt. Ook sport heeft dan veel minder effect.
Als je bijvoorbeeld van buiten af ‘slecht’ nieuws ontvangt,  je relatie zit in een dip,  je hebt ruzie met familie of vrienden, of het gaat niet zo lekker op je werk en in je leven is het heel goed mogelijk dat je geen hap door je keel krijgt of juist ontzettende trek in iets ongezonds.

Begrijpen waarom je je zo voelt.
Om je emoties weer onder controle en in balans te krijgen, is het belangrijk te begrijpen waarom je je zo voelt. Echte wellness is als er balans is tussen je  lichaam en geest.  Een oud gezegde; “Het lichaam volgt de geest” is een waarheid, die maar al te vaak wordt vergeten. Hoe bewust wil jij worden om je lichaam en geest gezond te houden? 

Rust
Een half uurtje alleen gaan wandelen, iedere dag in de natuur, geeft al heel veel rust in je hoofd. En is zo oud als de mensheid zelf, nog ouder dan yoga. Mits je natuurlijk malend gaat wandelen,. Blijven piekeren over dat ene probleem wat maar niet opgelost wordt. Je slaapt onrustig en wordt vaak of vroeg wakker. En hup, daar is die gedachte en emotie weer! Wat zal het zalig zijn om te leven en werken met rust in je hoofd! Weer ruimte hebben om leuke dingen in het leven te gaan ondernemen. Zoals je passie volgen, of succesvol te worden.

Natuur en bewustzijn
Als natuurcoach-en counselor, wandel ik met je samen en kijken we op een andere manier naar je ‘probleem’. Ik noem problemen liever 'uitdagingen'. Een echt probleem is als het niet opgelost kan worden. We laten de natuur, waarmee we zijn verbonden spreken. Spreken, door middel van aantrekkingskracht. Een gezonde manier van communiceren met jezelf en op een natuurlijke wijze bewuster te worden, om weer in balans te komen.

Een voorbeeld; Als je aan het shoppen bent en je ziet iets leuks, koop je het dan gelijk? Je voelt je tenslotte aangetrokken tot datgene…. Heb je weleens over nagedacht wat de reden is dat je het wilt kopen? Als je dingen koopt vanuit een emotie, kun je wel blijven kopen, eten of sporten.
Zodra je hier op een natuurlijke manier bewust van wordt, kun je leren hoe je met die emotie om kan gaan. Dan krijg je ineens keuzes, die je zelf kan maken! Je gaat dan shoppen, eten of sporten met plezier.

Communicatie
Wat vertel je tegen jezelf als je weer iets koopt wat je eigenlijk niet nodig hebt, of ongezond is? Ga je weer naar de sportschool, omdat je vind dat het moet, maar je beleeft er weinig plezier aan? Pas je jezelf steeds aan op wat de buitenwereld van je verwacht en heb daar goede excuses voor?

Natuurlijke taal
De natuur spreekt in een natuurlijke taal. Wist je dat bomen ook met elkaar communiceren? Sommige bomen helpen elkaar door de wortels elkaar voeding te geven. De manier van groeien en andere soorten te domineren, om zelf zoveel mogelijk licht te ontvangen. En bloemen communiceren met hun geur en kleuren, om de bijen en vlinders aan te trekken. Alles in de natuur is gebaseerd op een natuurlijke intelligentie die wij ook bezitten en houd alles in balans. Ook hetgeen wij mensen vernietigen, komt weer na een tijdje (soms langer) weer in een natuurlijke balans. 

Digitale en Technologische wereld.
Door de jaren heen zijn wij onze natuurlijke intelligentie, die is verbonden met ons natuurlijke manier van leven en in balans zijn, kwijt geraakt. Steeds meer raken wij verwijderd hiervan. Wat denk je wat al die technische mogelijkheden met ons doen? Ja, het maakt ons leven wel een stuk makkelijker. Ik moet er niet aan denken deze hele tekst of mijn boek met houtskool op te schrijven! Maar hoe houden we balans tussen ons wellness en de technologische, digitale wereld? Waar alles steeds sneller gaat en robots of drones taken van ons gaan overnemen. Internet wordt steeds sneller, waardoor ook de verwachtingen steeds hoger worden, van je zelf en van anderen. Alles moet sneller en zo efficient mogelijk. Hoe kan de menselijke geest dit nog bolwerken? Zonder stress of een burnout te krijgen? En wat kan deze wereld betekenen voor onze emoties?

Natuurlijke wellness
Gelukkig hebben we de natuur nog. Die is er altijd geweest en zal er altijd zijn.
De natuur werkt als een spiegel, zij reflecteert aan jou, je gevoelens en gedachten van het moment waarin je bent. Je kan altijd bij haar terecht. Zonder oordeel leert zij jou met haar eeuwen oude wijsheid hoe je zou kunnen leven. Zij heelt en is er onvoorwaardelijk voor jou. Haar eeuwen oude wijsheid hoef je alleen maar voor open te staan en van te leren. Zodat je al je vragen en/of problemen met haar kan delen en haar antwoorden mogen ontvangen. En daarnaast is  ieder dag zelf gaan wandelen geheel gratis, hoe mooier kan dat zijn! Niet meer afhankelijk van anderen, je geld besteden om je dromen waar te maken!

Jouw en mijn passie en droom
Wat ik zelf heb mogen ervaren is dat ik nu leef en werk waar mijn passie ligt. Ik leer en begeleid mensen om op een natuurlijke manier bewuster te worden en daardoor vrij en in balans te kunnen kiezen. Waardoor ook jij kan leven en werken met passie. Het ‘vlammetje’, die je ‘s morgens vroeg al wakker maakt en je een energie geeft, om met plezier de dag te beginnen. De natuur heeft mij doen realiseren dat ik dit wil delen, mijn bijdrage voor een betere wereld. Welke begint bij jezelf!

Dagelijks communiceer ik met de natuur, en dagelijks ontvang ik antwoorden. Waardoor ook mijn ontwikkeling op een natuurlijke wijze ontwikkelt en doorgroeit. Al ben ik 61 jaar, ik ben pas echt mentaal gaan groeien zo’n 10 jaar geleden. Natuurcoaching- en counselling met toegepaste ecopsychologie heeft mijn leven veranderd in de positieve zin. Dit gun ik jou ook zo. In balans en met passie te leven en te werken in deze steeds snellere technologische en digitale wereld, waar jij en ik onze balans in trachten te vinden.

Kortom, mijn definitie van 'wellness' is; 
"In balans te leven en te werken vanuit een natuurlijk bewustzijn"

Wat is jouw defintie?
Schrijf onder deze blog wat jouw definitie is van het woord 'wellness' en ik ben je zeer dankbaar. 

 

Datum: 18-09-2017 in algemeen
Tags:


Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet....en het is...

Ik wandel en zie......het natte groene bewegende gras voor mijn voeten, voordat ik mijn volgende stap neem. De warme zonnestralen en een zacht wind vergezellen mij. Sporen van hoefafdrukken van de koeien en van een tractor, hier in het weiland waar ik loop. Een hek en afzetdraden door mensen neer gezet. Ik draai mij om en zie mijn eigen schaduw, waar mijn haren zichtbaar bewegen door de wind. Ik neem een andere route,  2 verkeerspionnen met oranje/rode en witte strepen leiden mij verder. Nog meer sporen van wielen op mijn modderige pad en hobbelige graspollen. Ik manouvreer mijzelf erdoor heen. Grote platen liggen op het drassige weiland en laten mij een andere kant opkijken. Waar de hoge statige bomen pronken bij de boerderij. Het grote open houten hek ziet er uitnodigend uit. Overal liggen eikeltjes op de het zandgedeelte. Ik voel ze door mijn laarzen heen. Een brede laan laat zich zien met hier en daar grote keien langs de linkerkant van de weg. Overal liggen plassen regenwater in de sporen van wielen en in de kuilen. Dan benader ik een geasfalteerde weg,....de beschaving. Waar ik begroet wordt door kleurrijke vlaggen van de boerderij. Bij de boerderij lees ik het bordje "Welkom"!

   

Datum: 13-09-2017 in natuur
Tags:


Heeft chaos in de natuur een functie?

Bij iedereen gebeurt dat wel eens (of vaker). Je hoofd tolt, zit helemaal vol en je weet niet meer hoe je nu verder moet. Je bent met allerlei (belangrijke) dingen tegelijk bezig en niets vorderd echt. Soms raak je er zelfs door verlamd en komt er niets meer uit je handen. Terwijl je zulke goede doelen voor ogen had. Uiteraard kun je je hoofd helemaal leeg maken om weer nieuwe ruimte te scheppen, zoals bij mindfulness of lekker iets anders doen, iets creatiefs met je handen. Dit brengt ook je gedachten in balans. Doordat je je rechterhersenhelft in beweging zet, om in balans te komen met je linkerhersenhelft. Maar daar gaat deze blog niet over. Hier gaat het om weer structuur te hervinden in hetgeen je mee bezig bent, of wat je wilt bereiken. Stel dat je met iets belangrijks bezig bent, een presentatie voor je werk bijvoorbeeld. Ideeen zat, en je vind het ook leuk om te doen! Maar het kan wel eens heel veel in je hoofd worden, als je nog niet alles hebt gestructureer of gestreamlined,  Wat doen je dan? Een soortgelijke ervaring had ik zelf tijdens het schrijven van mijn boek "De geheime taal van de natuur". Graag wil ik je meenemen in mijn persoonlijke ervaring en waar de natuur een grote rol in speelt. In dit boek worden er o.a. ook meer persoonlijke en praktijkervaringen beschreven. 

"Het schrijven van mijn boek vorderde goed, ik schreef gemiddeld wel 400 tot 500 woorden per dag. Inspiratie en kennis was er voldoende aanwezig. Maar ik miste nog de structuur. Hoe moest ik al die pagina’s tot een geheel maken? In mijn hoofd voelde het als chaos, ik had er geen grip meer op. Meestal laat ik het dan even los, om het later opnieuw op te pakken. Maar deze keer lukte het niet, zonder de hulp van de natuur. Daar ik al vele clienten heb geholpen, gun ik mijzelf ook even de antwoorden, die ik van de natuur ontvang. 

Dus ik erop uit! Alles wat mij aantrok liet ik met mij communiceren. Ik stelde vragen en ontving antwoorden. En het was veel die dag! (Net zoveel als er in mijn hoofd was). De foto’s spreken boekdelen. Mooie uitdrukking en in verbinding met mijn vraag! Ik liet alle gedachten los en liet de aantrekkingskracht van de natuur haar werk doen. Zonder te analyseren, dit kwam pas veel later. Zoals alles in communicatie is het je eigen interpretatie die het belangrijkste is. Jullie zullen er een heel ander gevoel of gedachten bij krijgen en dit gaat dan meer over jou dan over mij. Wie weet of jullie er zelf ook nog iets mee kunnen doen. (Je mag mij altijd gerust emailen voor gratis advies). 


Foto 1: Het water is bedekt met kroos (wat is er niet duidelijk voor mij?")


Foto 2: Het onkruid wordt steeds meer, het overwoekerd (waar wil ik controle over houden, of wat is onzichtbaar?)

 
Foto 3 en 4: Er groeit tussen alles iets bijzonders, een elfenbankje (wat zijn mijn rustmomenten?) 


Foto 5: Dat ligt er zwaar bovenop (wat is er zo zwaar voor mij?) 


Foto 6: Een natuurlijke brug naar de andere kant (hoe kan ik een brug slaan, naar wat ik wil bereiken?) 


Foto 7: Heeft chaos een functie? (welke richting wil ik op, of wil ik hier blijven?)

 
Foto 8 en 9: Brug naar de menselijke beschaving (wat betekent het voor mij en dat het afgesloten is?)


Foto 10: Moddersporen in het pad (hier is het water helder, wat vertelt mij dat?)

 
Foto 11: Aan de andere kant is het water ook helder..... alweer! (welke duidelijkheid heb ik mogen ontvangen?)

"Wie de chaos beschrijft, stelt orde op zaken" een quote van Bergman (Nederlands dichter 1921-2009)

Mijn uiteindelijke conclusie is: “Dat ik een andere kant op ga, dan het geijkte pad waar velen al geweest zijn. Mijn boek gaat ook over hele nieuwe manier van communicatie met de natuur en over communicatie in zijn geheel. De helderheid ligt in mijzelf om jullie die duidelijkheid te kunnen geven. Om duidelijk de hoofdstukken van mijn boek te bepalen n.a.v. mijn onderwerpen. En de onderwerpen te 'wieden', oftewel in te korten om overzicht te houden. Ook mijn rustmomenten in te lassen, mijzelf dit te gunnen. En ieder hoofdstuk met een beeld vorm te gaan geven (1 plaatje zegt meer dan 100 woorden). De chaos was noodzakelijk vandaag om te zien dat structuur te vinden is in mijn eigen creativiteit en keuzes die maak. En dat duidelijkheid, helderheid geeft. Dank je natuur voor je zoveelste wijze lessen. - Ernya

 

 

 

Datum: 13-08-2017 in natuur
Tags:


Authenticiteit

Ieder mens is uniek, ook jij!

Ieder mens heeft een ontwikkeling doorgemaakt en eigen talenten om authentiek te zijn ten opzichte van anderen. Samen hebben we een prachtig gegeven om iets te willen en kunnen veranderen in de wereld. Om jouw deel hierin te onderzoeken kun je door middel van de natuur antwoorden ontvangen. 

Helaas gebruiken we de natuur op een verkeerde manier; we beschadigen en putten deze uit voor eigen belang, voor winst. Terwijl de natuur zoveel meer is dan alleen materiaal waar het eerste wiel mee uitgevonden is. En intussen staat de technologie niet stil, sterker nog, het raast maar door. En met name voor commerciële doeleinden.

Wordt men daar nu echt gelukkiger van? Dat vraag ik mij af. 

Tijdens mijn werk ervaar ik steeds meer hoe mensen zich hiertegen willen verzetten, maar geen mogelijkheden zien. Je zou kunnen zeggen; 'Je ziet door de bomen het bos niet meer'. En dat is ook zo, er wordt zoveel aangeboden, denk hierbij maar eens aan de nieuwste modellen mobieltjes of auto's die niet meer 25 jaar of langer volhouden. Steeds meer wordt het aangepast om maar winst te behalen. Maar wat is echte winst? Een groot bedrag op je bankrekening? Waar heel veel tijd in gaat zitten om het te vergaren of te bewaken. Of is gewoon gelukkig zijn en toch een comfortabel leven te leiden in deze maatschappij wel mogelijk? Waar zou jouw keuze liggen? 

Wil jij mee doorrazen in deze digitale en technologische maatschappij? Prima, dan wens ik je met oprecht veel succes en geluk toe. Of wil jij onderzoeken waarvoor jij op deze wereld bent? Heb je talenten die je verder wilt ontwikkelen, of wil jij iets betekenen in deze maatschappij, voor jezelf en anderen? 

Ga die prachtige natuur eens in en ontdek wie je bent, wat je bezighoudt, waar je naar toe wilt, wat je wilt oplossen, waar mogelijkheden voor je liggen in het leven, je relatie of je werk. Hoe? Dat ga ik hier vertellen. 

Het gaat om de verbindingen in de natuur, ik noem ze 'webstrings'. Alles is met elkaar verbonden, dus ook jij! 
Wandel en vind. Ga niet zoeken, dat heb je al je hele leven lang gedaan en waarschijnlijk nooit gevonden. De natuur vindt jou op haar eigen intelligente en natuurlijke wijze. Het komt vanzelf op je pad, tijdens je wandeling. Pak het op en voel, kijk en luister ernaar. Hoor je het fluisteren in je oor? Nee, niet met woorden natuurlijk! De natuur communiceert op een andere manier met je. Met je intuïtie, je zintuigen en je openheid hiervoor. Meer hoef je niet te doen, volg je gevoel, je intuïtie en ga later analyseren.

Wat betekent dit onderdeel van de natuur voor mij? 
Hoe voelt dit onderdeel in mijn handen? 
Welke verbinding heeft dit met mij te maken? 
Wat kan ik hierin herkennen of ontdekken?

Een leuk voorbeeld van "wat betekent dit onderdeel van de natuur voor mij?":
Tijdens 1 van mijn cursussen in de natuur ontdekte een cursist van mij het volgende; 
"Ik voelde mij aangetrokken door die specifieke boom en had geen idee waarom. Nadat ik dichterbij kwam om hem aan te raken, ervaarde ik de structuur van de schors. Die voelde heel prettig aan. Ook het mos aan de zijkant vond ik een mooie groene kleur hebben en wat veel zachter aanvoelde dan ik had gedacht. Dit betekende voor mij dat structuur in mijn leven op het moment heel belangrijk is en dat er zachtheid kan bestaan hierin. Altijd heb ik vaste structuren in mijn werk, waaraan ik niet kan ontkomen. Maar ze voelen niet goed, ze spelen op ook in mijn privéleven. Door zachtheid met structuur te verbinden krijg ik ineens ideeën om dit anders te gaan doen. Nieuwe mogelijkheden om ermee om te leren gaan!".

Zij was beland op haar eigen pad van authenticiteit om dit verder te gaan ontwikkelen. 

Een ander voorbeeld van 'hoe voelt dit onderdeel in mijn handen'
Een cliënt kwam met een hulpvraag 'ik wil meer zelfvertrouwen'.
Uiteraard ga ik niet haar hele verhaal hier vertellen, maar het kwam erop neer dat zij een zware last met zich meedroeg. Zij liet dit zien door een paar zware stenen aan te wijzen. Nee, ze wilde ze niet oppakken. En terecht, wat niet goed voelt, niet oppakken. Alleen wat goede energie heeft, wat goed voor je voelt.
Dat is een belangrijk gegeven. Niet alleen in de natuur, maar ook in je leven. (Dat rijmt ook nog)
Tijdens de wandeling in het park voelde zij zich aangetrokken tot een veertje, die net naar beneden dwarrelde en precies voor haar voeten viel. Ik geloof niet in toeval, maar in synchronie. Dingen in de natuur gebeuren niet voor niets. Alles heeft een reden. Wat vertelde dit veertje haar? Nog een beetje verbaasd raapte ze het op en streelde het zachtjes. "Dit is zo bijzonder, alsof het speciaal daar voor mij is. Nu begrijp ik hoe de natuur werkt. De zware last die ik jaren al met mij mee sleurt heeft iets lichts nodig, zoals dit veertje". We hebben nog een paar sessies aan haar verdere verloop van de therapie gewerkt aan hoe zij het veertje kon verbinden aan hetgeen zij nodig had om de zware last te verlichten. Zelfvertrouwen = vertrouwen op wie je bent. Ieder mens is uniek, ook jij!


Als jij een leuke ervaring hebt met bovenstaande oefening, zou ik het graag van je horen. Heel veel bijzondere ervaringen worden ook in mijn boek opgenomen. Uiteraard zonder naam en andere gegevens. En blijft eigendom van Realeyezation. 
Stuur je verhaal naar info@realeyezation.nl met vermelding 'mijn verhaal' Heb je nog andere vragen? Mag je mij ook altijd emailen. 

Warme groet,

Ernya
 

Datum: 10-07-2017 in natuur
Tags: authenticiteit, natuur, oefening, ervaringen


Vakantie blues voorkomen of verwerken

“Ik ga op vakantie en ik neem mee…..”

Misschien ken je nog dat spelletje, ieder noemt iets wat hij/zij meeneemt en de volgende noemt dat en iets nieuws erbij. Telkens noem je het eerste woord, en vul je aan. De volgende noemt het eerste, tweede woord en vult aan en dat kan oneindig lang doorgaan. Het spel stopt als men het niet meer weet. Leuk om met de kinderen te doen, het ontwikkelt hun geheugen.

Koffer
Koffer en een strandlaken
Koffer, strandlaken en een badpak
Koffer, strandlaken, badpak en een….. ga zo maar door.

Ik heb een nieuw spelletje bedacht en het heet “Ik ga naar huis en ik neem mee…….”

De vakantieperiode komt er weer aan, je hebt er hard voor gewerkt en gespaard. Bijna is het zover, ben je weer vrij van de dagelijkse routine en beslommeringen. Even weg van alles, voelt zo goed! Of je komt net terug van vakantie en zou vandaag nog gelijk terug willen!
50 Weken per jaar hard werken, om 2 of 3 weken te genieten van de vrijheid, de natuur, het eten, de mensen, mooie landschappen en zo nog veel meer. Ieder op zijn/haar eigen manier. Je geniet met volle teugen en kan er geen genoeg van krijgen….maar helaas er komt weer een tijd om naar huis te gaan. De ‘vakantie blues’ slaat al in bij het controleren van de vliegtickets of terug reisplanning, tijd van vertrek, uitchecken bij je accommodatie, klaar maken voor je reis, inpakken, thuis nog even bellen dat je eraan komt en nog een laatste afscheid van je plek en mensen die je ontmoet hebt. Zo gaat het meestal wel.

Dan kom je thuis, weer alles uitpakken. Eventuele dieren en planten (of kinderen) ophalen/verzorgen/voeden/aandacht geven. Boodschappen doen, personen bellen dat je weer thuis bent, je verhaal wil je kwijt dat je het zo fantastisch hebt gehad. En helaas weer thuis bent. Je voorbereiden op je werk, want maandag ‘moet’ je er weer tegenaan.

Dan ga je je email controleren…..en voor je het weet zit je alweer achter je pc of tablet. Terug in de technologische en digitale wereld. Zonder dat je daar bewust van bent val je in de vakantie blues.
Je probeert jezelf bij elkaar te pakken, tegen beter weten in en gaat weer maandag aan het werk (woensdag zou beter zijn is gebleken uit onderzoek). De eerste dagen lukt nog wel, maar langzaam sluipt het binnen. Je voelt je niet lekker, je bent moe, voelt je misschien schuldig en al die gevoelens zijn signalen om niet te negeren.

Hoe kun je dit nu voorkomen? Hoe kun je langer nagenieten (en dan bedoel ik op langer termijn) van dat heerlijke vakantiegevoel?

Er zijn ook vele onderzoeken gedaan naar vakantie blues, maar dat ging meer over hoeveel mensen er ziek worden na de vakantie en hoe je dit kan voorkomen, door bijvoorbeeld niet gelijk aan het werk te gaan of meer korte vakanties nemen, cijfers en getallen, etc. En alleen op korte termijn hulp kunnen bieden. Ik sta voor langer termijn oplossingen, vandaar dit artikel. Negeren van je zintuigen en je gevoel, is hetzelfde als negeren van je behoefte naar water, voedsel, geluk, gezondheid etc.

Ik werk met en in de natuur als professional natuurcoach- en counselor en schrijf momenteel mijn boek “Natuurcoaching- en counselling” o.a. ook over de 54 zintuigen, die ieder mens heeft. En hoe deze zintuigen ons leven onbewust kunnen beïnvloeden. Je kent vast de 6 zintuigen, die je geleerd zijn; zien, horen, ruiken, proeven, tastzin en intuïtie. Hierop heb ik eenOefening met 6 zintuigen’ geschreven, die je kan helpen om geen last meer te hebben van je vakantie blues onder andere. Sterker nog, je gaat keer op keer genieten van je vakantie(s), wanneer jij er behoefte aan hebt. En je leert ook nog iets over hoe je je zintuigen kan toepassen in de natuur om nieuwe inzichten te ontvangen op een pure en natuurlijke wijze!

Wil jij ook gratis en zonder enige verplichting 16 gouden tips en een oefening ontvangen om vakantie blues te voorkomen of te verwerken na je vakantie?
Stuur een e-mailtje met vermelding bij onderwerp; ‘vakantie blues’ naar info AT realeyezation DOT nl

Datum: 26-06-2017 in natuur
Tags: