Spiegelhond

Spiegelen is wat ik ook doe met de natuur zelf. Een boom of iets anders in de natuur geeft je een speciaal gevoel en/of emotie. Wij mensen zijn allemaal een onderdeel van de natuur en alles is met elkaar verbonden.

Mis je soms de rust in je leven of de stilte en heb je behoefte om er even tussenuit te gaan? Lekker wandelen langs het strand, de duinen, heide of bossen? Heel logisch, oftewel in Engels vind ik het zo goed beschreven: "It makes sense".

En daar gaat het nu precies om. We hebben meer dan 7 zintuigen en ons zintuig vertelt ons zonder woorden, met een gevoel en een behoefte dat we de natuur zo hard nodig hebben in deze drukke en digitale wereld. Alleen we luisteren er niet meer naar, zoals de mens vroeger afhankelijk was van zijn zintuigen om te overleven. Maar is dat niet nu nog zo? Of zijn we zo geconditioneerd dat tijd, geld, afspraken veel belangrijker zijn geworden dan wijzelf?

Dieren kunnen nog puur zijn met hun zintuigen. Veel dieren 'spiegelen' het gedrag van de mens; van paarden en honden is wetenschappelijk bewezen. Deze wetenschap staat nog wel in de kinderschoenen en wordt langzaam erkent. Als je bijvoorbeeld een hond neemt, kijk eens hoe hij/zij zich gedraagt als jij je ongelukkig of verdrietig voelt. Je ziet de afwachtende houding, rustig en kijkt ook bedroefd. Zodra jij op een vrolijke manier spreekt tot je hond, zul je gelijk een vrolijke reactie zien. Mits je hond gezond is uiteraard!
Zo reflecteert de hond heel veel van ons 'onbewuste' gedrag.

Als ik met Cekiya in de natuur met een groep wandelt, let ik op haar gedrag en zie ik gelijk dat het 'anders' is dan normaal. Dit 'andere' gedrag vraagt aan mij te onderzoeken bij de persoon waar zij dit laat zien. Soms gaat ze ineens naast iemand lopen die voorop loopt wat op leiderschap kan duiden. Verbale en non-verbale communicatie vertellen je iets over je zelf. Na mijn vraag aan die persoon of zij dit herkent, was zij zelf verbaast dat zij het in zich had en voelde zich versterkt door de bevestiging. Prachtig om te zien dat iemand de leiding 'onbewust' op zich nam en nu daar bewust van is geworden! Of Cekiya kijkt nieuwsgierig naar hetgeen men achter heeft gelaten. Waar mijn vraag aan die persoon is gericht op 'wat men nu precies achter zich heeft gelaten'. Zo kan ik nog vele voorbeelden geven, het is een individuele ervaring van het moment die voor personen veel inzichten en bewustwording kan geven op een natuurlijke en pure manier.

Heb je interesse dit een keer te ervaren? Schrijf je dan in voor de workshop Spiegelhond.

Locatie: Natuurgebied Meijendel, Wassenaar of het Westerpark, Zoetermeer. Dat kan per email of via facebook.

Datum: 05-10-2015 in natuur
Tags: reflectie spiegelhond cekiya natuur natuurcoach