Heeft chaos in de natuur een functie?

Bij iedereen gebeurt dat wel eens (of vaker). Je hoofd tolt, zit helemaal vol en je weet niet meer hoe je nu verder moet. Je bent met allerlei (belangrijke) dingen tegelijk bezig en niets vorderd echt. Soms raak je er zelfs door verlamd en komt er niets meer uit je handen. Terwijl je zulke goede doelen voor ogen had. Uiteraard kun je je hoofd helemaal leeg maken om weer nieuwe ruimte te scheppen, zoals bij mindfulness of lekker iets anders doen, iets creatiefs met je handen. Dit brengt ook je gedachten in balans. Doordat je je rechterhersenhelft in beweging zet, om in balans te komen met je linkerhersenhelft. Maar daar gaat deze blog niet over. Hier gaat het om weer structuur te hervinden in hetgeen je mee bezig bent, of wat je wilt bereiken. Stel dat je met iets belangrijks bezig bent, een presentatie voor je werk bijvoorbeeld. Ideeen zat, en je vind het ook leuk om te doen! Maar het kan wel eens heel veel in je hoofd worden, als je nog niet alles hebt gestructureer of gestreamlined,  Wat doen je dan? Een soortgelijke ervaring had ik zelf tijdens het schrijven van mijn boek "De geheime taal van de natuur". Graag wil ik je meenemen in mijn persoonlijke ervaring en waar de natuur een grote rol in speelt. In dit boek worden er o.a. ook meer persoonlijke en praktijkervaringen beschreven. 

"Het schrijven van mijn boek vorderde goed, ik schreef gemiddeld wel 400 tot 500 woorden per dag. Inspiratie en kennis was er voldoende aanwezig. Maar ik miste nog de structuur. Hoe moest ik al die pagina’s tot een geheel maken? In mijn hoofd voelde het als chaos, ik had er geen grip meer op. Meestal laat ik het dan even los, om het later opnieuw op te pakken. Maar deze keer lukte het niet, zonder de hulp van de natuur. Daar ik al vele clienten heb geholpen, gun ik mijzelf ook even de antwoorden, die ik van de natuur ontvang. 

Dus ik erop uit! Alles wat mij aantrok liet ik met mij communiceren. Ik stelde vragen en ontving antwoorden. En het was veel die dag! (Net zoveel als er in mijn hoofd was). De foto’s spreken boekdelen. Mooie uitdrukking en in verbinding met mijn vraag! Ik liet alle gedachten los en liet de aantrekkingskracht van de natuur haar werk doen. Zonder te analyseren, dit kwam pas veel later. Zoals alles in communicatie is het je eigen interpretatie die het belangrijkste is. Jullie zullen er een heel ander gevoel of gedachten bij krijgen en dit gaat dan meer over jou dan over mij. Wie weet of jullie er zelf ook nog iets mee kunnen doen. (Je mag mij altijd gerust emailen voor gratis advies). 


Foto 1: Het water is bedekt met kroos (wat is er niet duidelijk voor mij?")


Foto 2: Het onkruid wordt steeds meer, het overwoekerd (waar wil ik controle over houden, of wat is onzichtbaar?)

 
Foto 3 en 4: Er groeit tussen alles iets bijzonders, een elfenbankje (wat zijn mijn rustmomenten?) 


Foto 5: Dat ligt er zwaar bovenop (wat is er zo zwaar voor mij?) 


Foto 6: Een natuurlijke brug naar de andere kant (hoe kan ik een brug slaan, naar wat ik wil bereiken?) 


Foto 7: Heeft chaos een functie? (welke richting wil ik op, of wil ik hier blijven?)

 
Foto 8 en 9: Brug naar de menselijke beschaving (wat betekent het voor mij en dat het afgesloten is?)


Foto 10: Moddersporen in het pad (hier is het water helder, wat vertelt mij dat?)

 
Foto 11: Aan de andere kant is het water ook helder..... alweer! (welke duidelijkheid heb ik mogen ontvangen?)

"Wie de chaos beschrijft, stelt orde op zaken" een quote van Bergman (Nederlands dichter 1921-2009)

Mijn uiteindelijke conclusie is: “Dat ik een andere kant op ga, dan het geijkte pad waar velen al geweest zijn. Mijn boek gaat ook over hele nieuwe manier van communicatie met de natuur en over communicatie in zijn geheel. De helderheid ligt in mijzelf om jullie die duidelijkheid te kunnen geven. Om duidelijk de hoofdstukken van mijn boek te bepalen n.a.v. mijn onderwerpen. En de onderwerpen te 'wieden', oftewel in te korten om overzicht te houden. Ook mijn rustmomenten in te lassen, mijzelf dit te gunnen. En ieder hoofdstuk met een beeld vorm te gaan geven (1 plaatje zegt meer dan 100 woorden). De chaos was noodzakelijk vandaag om te zien dat structuur te vinden is in mijn eigen creativiteit en keuzes die maak. En dat duidelijkheid, helderheid geeft. Dank je natuur voor je zoveelste wijze lessen. - Ernya

 

 

 

Datum: 13-08-2017 in natuur
Tags: