Loslaten

De herfst is prachtig met haar kleuren en lichtval! De zon staat lager en het lijkt of de natuur meer licht nodig heeft voor haar grote schoonmaak. Het is ook de periode van loslaten, zoals de blaadjes van de bomen, zwakke takken, maar ook in de dierenwereld waar de jongen volgroeid zijn en hun eigen weg gaan. In ieder mensenleven komt er een moment van loslaten. Als kind, tiener, jong volwassene, volwassene en oudere tot het moment van deze wereld ook loslaten.

Je merkt dat veel mensen moeite met de herfstperiode hebben. Zelf heb ik in het leven ook veel moeten loslaten, wat begon bij mijn geboorte. Het loslaten van de veilige omgeving van de baarmoeder en de navelstreng, om een eigen leven te kunnen leiden. Daarna kwam school, weer een nieuwe ervaring met loslaten, weg van vertrouwde omgeving en ouders. Heel eng, als je nog klein bent. Gelukkig werd het loslaten later meer een ontdekkingsreis en had ik als tiener hier juist veel behoefte aan. Maar ook in die tijd heb ik leren loslaten toen mijn ouders gingen scheiden. Zo zijn er vele momenten van loslaten geweest, ook het loslaten van je eigen kinderen. Soms alleen fysiek, maar ook soms mentaal. Je kunt ze niet altijd blijven beschermen, wel er altijd voor ze zijn! Dat was een heel leerproces, geloof me! Zij mogen hun eigen fouten maken en hier weer van leren, dat hebben we allemaal moeten ondervinden, nietwaar?

Bij de Native Americans staat de periode van de herfst in het westen van het Medicijnwiel. Het westen welke wordt beschermd door de hoeder Mudjekeewis. De Macht van Kracht en Zelfinkeer. Het westen staat ook voor de overgang, van volwassene naar oudere. Je kunt dit vergelijken met de natuur; krachtige winden, kleuren, licht, regenbuien. De natuur keert weer naar Moeder Aarde, naar de bodem waar het als voedsel gaat dienen voor het volgende voorjaar. Het verteringsproces (paddestoelen) begint. Bij ons mensen ook, het verteren van wat we allemaal hebben ervaren tijdens de zomermaanden, welke staat voor jong volwassene met Kracht van Groei, Vertrouwen en Kracht van Rijping. We ontvangen het mentale en spirituele voedsel van de natuur tijdens deze periode om verder te rijpen naar oudere, die reflecteert in de winterperiode.

Wanneer vind je het moeilijk om los te laten? Is het iets wat je wilt vasthouden? Bedenk dan dat er 1 factor altijd aanwezig is en dat is Verandering. Geen dag of moment is hetzelfde, alles is altijd in beweging. Hoe kan je iets vasthouden wat aan verandering toe is? Zou je deze strijd aan willen gaan? Of ga je kiezen voor het loslaten en ruimte geven aan jezelf of anderen? Ja, het is soms moeilijk om het een plekje te geven, bijvoorbeeld bij verlies. Het is zo makkelijk gezegd, gewoon doorgaan....Ook de natuur kan je hierbij helpen.

In mijn praktijk ontvang ik vaak mensen die met verlies te kampen hebben, verlies van een partner of anderen, verlies van werk, verlies van vrijheid of keuzes maken. We hebben het woord "verlies" een best zware conditionering gegeven, waardoor het bijna onmogelijk is om het met een ander perspectief te kunnen bekijken. Je kunt het eens proberen om op te schrijven over wat je verloren bent en begin de zin met: " Ik heb ..........verloren. Dit verlies betekent voor mij.........." Zet de zin nog een keer op papier (schrijven helpt om het beter te integreren), maar vervang het woord 'verlies' in 'ruimte geven aan'. "Ik heb ruimte gegeven aan.........Dit betekent voor mij............"

Neem deze zinnetjes mee tijdens je wandeling in de natuur en ontdek wat de herfst NU voor jou kan betekenen.
Je mag mij hierover emailen of een reactie op mijn facebookpagina plaatsen, zou ik heel leuk vinden en gegarandeerd zul je merken dat je niet de enige bent!

   

Wil je meer leren over de natuur en over jezelf? Ga eens een keer mee tijdens de themawandeling 'loslaten'
In de Agenda kun je kijken wanneer en als de datum je niet goed uitkomt, email je gewoon een voorkeursdatum naar Ernya.


Ik wens je een hele mooie herfstperiode toe en dat deze veel vruchten mag afwerpen voor jou!
Warme groet, Ernya

Datum: 08-11-2015 in natuur
Tags: