Storm

Storm of 'Ne-ol' zoals de Navajo code talkers het noemden tijdens de tweede wereldoorlog. 
Door de Navajo-taal kon de Amerikanse code nooit worden ontcijferd, daar naar schatting minder dan 28 personen van andere stammen de taal niet konden begrijpen. 

De natuur heeft ook haar eigen taal en is ook door velen niet te begrijpen. Pas zodra je je met haar gaat vebinden ontstaat er een communicatie tussen mens en natuur. Heel leerzaam en brengt jou mooie inzichten en boodschappen. 

Soms kan Moeder Natuur wild worden. Wat de reden ook is, zij verandert een beetje regen in heftige stormen. Regen is levengevend en is voor alles noodzakelijk. Hetzelfde geldt voor stormen, zowel letterlijk als metaforische stormen  zijn een realiteit. Zoals wij de uitdrukking 'storm in een glas water' kennen, met andere woorden; er is niets aan de hand. 

Hier zijn een paar trefwoorden met betrekking tot de symbolische betekenis van stormen;
Onvoorspelbaarheid, energieverandering, verstorigen en transformatie. De symbolische betekenis van stormen in combinatie met de betekenis van regen geeft de boodschap; Soms moeten er grote veranderingen plaatsvinden om vernieuwing en genezing te ervaren.’

De diepere betekenis van storm en regen kan weliswaar een beetje verontrustend zijn. Daar bedoel ik mee, het is de aard van het beestje. Stormen kunnen enorm veel schade aanrichten. Vaak is de weg naar vernieuwing ook vaak het pad van vernietiging. Eerst moet iets opgeruimd worden voor er iets nieuws kan ontstaan.

Heb jij  iets wat je in de weg zit en nog niet opgeruimd hebt? Denk er eens over na wat jou tegenhoudt om aan iets nieuws te beginnen.
 

Tijdens de Eco-Art cursus was er ook een keer storm, waar een van mijn cursisten hiermee aan de slag ging met een oefening.

Zij heeft hiervan geleerd om meer op haar intuitie te vertrouwen en de natuur als realiteit te accepteren. Zowel fysiek, spiritueel  als mentaal. 

Een kort deel uit haar inzending wil ik graag met jullie delen:

 

"Voor mij straalt het beeld rust en berusting uit. Bij het terug zien werd ik me gewaar van de tegenstelling beweeglijk / onbeweeglijk. 

Als er in je leven factoren van buitenaf op je af komen (de wind), zal je de ene keer in je kracht blijven staan en het door je heen laten stromen (knotwilg). Een andere keer word je erdoor ‘geraakt’ en wiebel je mee; beroering. Het riet is amper geknakt, soepel genoeg om overeind te blijven.

De natuur wil me laten weten dat het de ene keer nodig kan zijn om in mijn kracht te blijven staan, als er problemen op mijn pad komen, terwijl het op een ander moment juist beter is om soepel mee te bewegen en te wachten totdat de storm weer geluwd is. Vandaar de titel: (on)beweeglijk ."

Een prachtige boodschap heb je mogen ontvangen van de natuur en goed omschreven.

Datum: 31-01-2022 in natuur
Tags:


De Grote Beer

De meeste van ons wandelen veel, maar kijken niet echt naar waar ze zijn of wat ze tegenkomen. Ik dus wel, omdat ieder onderdeel van de natuur haar eigen verhaal heeft. En ieder onderdeel haar persoonijke boodschap. 

Gisteren ging mijn man en ik op mijn verjaardag toch even lekker wandelen in het natuurgebied van Meijendel. Tijdens deze Coronacrisis was ik lang genoeg thuis gebleven en in de omgeving gewandeld. Maar nu moest ik toch echt er even op uit, een kadootje aan mijzelf. We zijn naar het prachtige natuur- en duingebied Meijendel gegaan en heb ik prachtige foto's gemaakt van alles wat mij aansprak. De boodschappen die de natuur voor mij had heb ik in mijn dagboek opgeslagen en nieuwe inzichten mogen ontvangen. Maar de foto's inspireerde mij zo enorm dat ik bij iedere foto een algemene boodschap heb geschreven.

Op mijn pad kroop een hele grote harige rups, die ik met een stokje uitnodigde om een betere plek te geven dan het fietspad waar zij zich langzaam voortbeweegde. Thuis gekomen zocht ik op wat voor soort rups dit was. Het bleek een 'Grote Beer' te zijn, een nachtvlinder die overdag actief is en niet kieskeurig is wat betreft voedsel, paardenbloemen was wel zijn favoriet, maar die kon je in de duinen niet vinden. Wel laag groeiende planten. Dus plaatste ik hem daar voorzichtig tussen.

Een prachtige bruin en oranje vlinder komt er uiteindelijk uit. Nu staat een vlinder op je pad voor 'transformatie', maar ik ben verder gaan zoeken omdat de naam Grote Beer mij eerder aansprak als de ster,  die eruitziet als een steelpan. De pan is het stuk van het lichaam van de beer en de steel de staart.

Nu heeft een beer niet zo’n lange staart, maar de legende van de Native Americans vertelt hoe dat kwam: ‘Lang geleden konden bomen ’s nachts lopen. Op een keer liep een beer tegen zo’n boom op, een grote eik. De eik werd zo boos dat hij de beer probeerde te grijpen, maar kon alleen nog maar net de staart van de beer te pakken krijgen. De beer rende weg, maar de boom hield de staart van de beer stevig vast. De hele nacht renden zij achter elkaar aan tot de ochtendzon begon op te komen. De staart van de beer was al aardig uitgerekt. Uiteindelijk moest de boom weer terug naar zijn plek in het bos en begreep dat hij de beer nooit te pakken kon krijgen. Hij gaf de beer een grote slinger aan zijn staart de hemel in, waardoor de beer tussen de sterren terecht kwam.’

Hoe 'toevallig' dat ik dit verhaal tegenkwam wat zo precies past bij mij en mijn verbinding met de Native Americans. En ik op het moment met mijn 2e boek bezig bent en veel research doe voor mijn autobiografisch geschreven verhaal. Nee, toeval geloof ik al lang niet meer in. Alles is in synchroniciteit met de natuur en ons, omdat wij er een onderdeel van zijn! 

 

Datum: 22-04-2020 in algemeen
Tags: natuurspirits, synchroniciteit, wandeling, natuur


Verlies van een huisdier

Liefde voor je huisdier wordt wel eens onderschat. En zelfs door sommige mensen als vreemd ervaren: "Het is maar een hond hoor... Dat je daardoor zo van streek raakt? Koop je toch weer een nieuwe?" Deze mensen hebben de onvoorwaardelijke liefde van een huisdier helaas niet mogen ervaren, of hebben er nare ervaringen mee. 
Mijn advies is: Blijf je dagelijkse routine volgen die je met je huisdier had. Ga naar buiten de natuur in. Huilen mag, hoef je je niet voor te schamen. Het lucht op en de wandeling zal je nog veel meer brengen.
Misschien dat onderstaand verhaal van Anneke je misschien kan helpen. 

Het is winter.

Anneke zit ’s morgens vroeg op haar knieën op de bank voor het raam in gedachten naar buiten te kijken.  Het is een moeilijke tijd voor haar.

Gisteren heeft ze haar dierbare hond Jack moeten laten inslapen. Hij was erg ziek en leed veel pijn. Met haar hoofd wist ze dat ze er goed aan had gedaan, maar haar hart huilde. Hij was haar beste maatje, ze kon alles tegen hem zeggen wat ze niet tegen anderen kon zeggen.

Ze ziet de sneeuw langzaam naar beneden dwarrelen in haar tuin. De struiken en bomen hebben het ook zwaar met die lading sneeuw op de takken en groenblijvende bladeren. “Alles voelt zo zwaar vandaag” zucht ze tegen zichzelf. Er is vandaag niemand thuis. Haar man is naar zijn werk en de kinderen logeren bij oma en opa.
Het is stil in huis. Zo stil heeft ze het nog nooit ervaren.

De dwarrelende sneeuwvlokjes geven haar een vredig gevoel. Kriskras dansen ze voor het raam, alsof ze willen zeggen: “Kom ook buiten spelen!” Ann voelt zich langzaam rustiger worden. Haar tranen die langzaam over haar wangen glijden drogen op. Ze heeft lang niet meer gehuild. “Nou is het genoeg. Ik ga lekker douchen en ontbijten en toch maar even naar buiten…al is het zonder Jack deze keer”. Ze herpakt zichzelf en na een tijdje gaat ze goed ingepakt voor de kou naar buiten.

Langzaam en nog twijfelend draait ze de sleutel in het slot van de deur. “Ik hoop dat ik niet buiten in een huilbui val, dat staat zo gek. Hoewel niemand het zal zien, want het is nog zo vroeg” denkt ze nog voor ze de deur opent.

Ze geniet van de stilte buiten, de ochtendzon, de krakende sneeuw onder haar voeten en de speelsheid van de sneeuwvlokken. Wat is het toch heerlijk buiten! Haar verdriet verdwijnt even als sneeuw voor de zon. De wandeling doet haar goed.

Langzaam komen de mooie herinneringen met Jack, die altijd als een clown door de sneeuw heen rent, terugkomen. Haar glimlach doet haar goed. Ze kan het weer aan, het verdriet is er even en is prima. Niets om je voor te schamen, daar was Jack te belangrijk voor. Al die gedachten die zo in de weg zaten zijn maar gedachten.

Hier buiten in de natuur voelt het goed, samen met de goede herinneringen aan Jack.

 

Zit het verdriet en pijn zo diep dat je er zelf niet meer uitkomt. En heb jij behoefte hierover met iemand te kunnen praten of het te delen? Laat gerust een reactie achter of neem contact op met Ernya.
Ook de workshop Cekiya onze spiegelhond in de natuur brengt nieuwe inzichten en troost. 

Datum: 06-08-2019 in algemeen
Tags: reflectie spiegelhond cekiya natuur natuurcoach


Ont-stressen

Stress en geluidsvervuiling een 'moderne plaag'

De Wereld Gezondheid Organisatie noemde in 2011 de ‘moderne plaag’ waar het ging over geluidsvervuiling. Wel eens van geluidsvervuiling gehoord? Blootstelling aan geluid kan een negatief effect hebben op je gezondheid. Geluid kan ook veel stress veroorzaken, beroepsziekte nummer 1. Wat is stress en wat doet het met je?

Voel jij je leeg aan het eind van de dag?
Erger je je vaker aan regels?
Ervaar je hoge druk van buitenaf?
Ervaar je het gevoel dat je machteloos bent?
Ervaar je dat geluiden (inclusief stemmen) je behoorlijk kunnen irriteren?

Als jij al 1 of 2 van bovengenoemde vragen met JA kan beantwoorden, dan is de kans groot dat je stress ervaart.

Hoe kun je nu voorkomen dat je er onder gebukt gaat?

Wat kun je zelf doen om te ont-stressen en in de toekomst stress te voorkomen?

De wereld om je heen zal niet veranderen, die draait gewoon door met al zijn drukte, geluiden, verwachtingen en andere zintuigelijke waarnemingen die je ervaart (bewust of onbewust). Heb jij wel eens echt volledige stilte ervaren? Zelf heb ik het een keer mogen ervaren tijdens mijn reis door Amerika in Moab (Canyonsland). We stonden even stil om te lunchen en ik herinner mij nog hoe echt stil het was. Ik kon mijn eigen adem horen en mijn hart kloppen. Bijna surrealistisch! Later kwamen er een paar raven op onze lunch af, die aardig de stilte verstoorden..en tegelijkertijd een prachtige symbolische waarde hadden voor mij.. dus heel welkom!

raven in Moab VS

Om stress en spanningen te verminderen is stilte belangrijk voor je brein.
Je kunt dit doen door te mediteren, tekenen of schilderen, een stilte wandeling in de natuur of in retraite gaan.
Stilte in je hoofd en om je heen. Even tijd voor jezelf inplannen, waar anderen rekening mee houden.

Maak het eerst duidelijk voor jezelf, wanneer je de meeste stress of spanning ervaart om een plan te maken. Daarna maak je het duidelijk aan je omgeving. Je zult je beter kunnen focussen en je creativiteit weer kunnen aanboren.

Het is wetenschappelijk onderbouwd dat geluidsvervuiling tot hoge bloeddruk, hartaanvallen en een verminderd gehoor. Bij harde geluiden komt het stresshormoon cortisol vrij. Uit onderzoek is gebleken dat 2 minuten stilte meer effect heeft dan 2 minuten luisteren naar ontspannen muziek!   

Hoe kun je mentale reserves aanvullen?
Dagelijks ontvang je van buitenaf heel wat informatie, prikkels en geluiden, welke een behoorlijke aanslag op je rust in je hoofd kunnen geven. Jezelf weer opladen met rust en stilte voorkom je dat je je focus kwijt raakt. Waardoor je makkelijker problemen kan oplossen of nieuwe ideeen zich weer laten zien. In rust en stilte kun je al die prikkels van buitenaf verwerken. In een onrustige omgeving gaat dat een stuk moeilijker waardoor je stress ervaart. Voorkomen is beter dan genezen.

Welke invloed heb je zelf op je onbewuste brein?
Laat je gedachten eens dwalen door bijvoorbeeld te dagdromen, mediteren of fantaseren. Kinderen doen dit al op jonge leeftijd geheel onbewust op natuurlijke manier en voorkomen zij stress. Jouw natuurlijk onderbewustzijn weet dat ook, je hebt alleen geleerd om aan verwachtingen van anderen en van jezelf te voldoen.
Door aan zelfreflectie te doen, kun je je ervaringen beter verwerken. Afleidingen van buitenaf begrenzen, waardoor je assertiever wordt om je stilte en rust momenten te beschermen.

Hoe te herstellen?
Het gedeelte van de hersenen (hippocampus; leren, geheugen, emoties) herstellen zich weer bij 2 uur stilte. Stilte werkt therapeutisch op vele vlakken van stress en spanning.

Wat kun je nog meer doen?
Zet jezelf in het (dag) licht;
Ga naar buiten, ook al is het bewolkt. Daglicht doet wonderen voor je serotonine aanmaak, ook wel bekend als gelukshormoon. Of gebruik een daglichtlamp voor in huis tijdens donkere dagen. Zet jezelf ook in het licht, laat jezelf zien en horen. Jij mag er zijn! Of laat iets zien van jezelf wat je hebt gecreeerd, een mooie tekening, schilderij, of handwerk.

Kom in beweging;
Bewegen is goed voor je lichaam en geest. Je motivatie krijgt hierdoor een boost. (Dopamine, een neurotransmitter). Vaker de fiets pakken, of de trap ipv de lift. Een zeker een wandeling in de natuur waar je gelijk de stilte en rust kunt vinden. Zodra je lichaam in beweging is volgt je geest vanzelf. Je krijgt weer inspiraties en ideeen, het maakt ruimte in je hoofd. Je bent meer in balans, omdat lichaam en geest samen werken. Je ontvangt vernieuwde energie, om je dagelijkse ‘problemen’ op te lossen.
De natuur geeft je deze energie helemaal gratis!

Positiviteit;
Breng meer positiviteit in je leven, om beter te leren omgaan met negativiteit.
Een simpele interventie is om dagelijks 3 dingen op te schrijven die goed gingen en wat jouw bijdrage daarbij was. Als je dit gedurende een week lang doet, is gebleken uit onderzoek dat je sombere gevoelens worden vervangen door positieve gevoelens. Je wordt je ook bewuster van wat de oorzaak de stress bij jou is geweest.
Train je hersenen om iedere dag een leuke activiteit voor jezelf te verzinnen. Of je het wel of niet gaat doen maakt in principe niet uit. Het opschrijven en bedenken is al een positiviteit op zich, in plaats van bij het opstaan gelijk aan de ‘obstakels’ van de dag te denken!

 

Begin iedere dag met een glimlach!

Datum: 05-02-2019 in algemeen
Tags: natuur, ZIJN, beweging, ademen, vrijheid, rust


10 tips voor de feestdagen!

De feestdagen komen er weer aan. Hoe vier jij Sinterklaas, Kerst en Nieuw Jaar?
Volg jij de tradities van deze dagen en geniet je volop?

Vergeet niet de mensen die het met deze dagen bijzonder moeilijk hebben.
We staan er niet altijd bij stil, dat er mensen zijn die blij zijn als de feestdagen voorbij zijn. Niet omdat ze ertegen zijn, maar omdat het zulke confronterende dagen kunnen zijn. Op deze dagen worden familieleden of vrienden het meest gemist. Om wat voor reden dan ook.

Ken jij deze mensen in jouw omgeving?
Dan kunnen deze 10 tips je helpen om deze mensen bij te staan. Of kijk er zelf eens naar om deze tips toe te passen in je eigen leven. Niet alleen tijdens de feestdagen, maar ook op andere voor jou confronterende dagen. Het levert niets op om alleen maar de dagen ‘door zien te komen’. Leren er op een positieve wijze ermee om te gaan levert je veel meer op. Waar ook je omgeving weer op positieve wijze reageert.  

10 Tips om met 'moeilijke' dagen om te gaan:

1. Focus op wat echt belangrijk is in het nu, niet in het verleden of toekomst. Wat je vandaag blij maakt doe je morgen weer!

2. Geniet dubbel van de kleine dingen om je heen, een mooie zonsopgang of zonsondergang, het zonnetje, de natuur, een galerie of ga naar een tuincentrum. Gun jezelf op dagen dat het gemis ook fysiek voelbaar is dat jij ook mag genieten.

3. Beloof jezelf een cadeau, iets om naar uit te kijken en maak hiervan een collage. Schrijf er een datum bij wanneer je het wilt bereiken. Net zoals de voorpret voor een vakantie je weer een positieve boost kan geven.

4. Ontvang een lief woord of compliment. Stel je open hiervoor. Als jij goedemorgen in de supermarkt zeg, ontvang je het ook terug. Het maakt niet uit tegen wie je het zegt, maar zeg het om te kunnen ontvangen. Of glimlach eens tegen een vreemde op straat!

5. Vergeet de negatieve gedachten, zet ze om in positieve daden. Als je blijft hangen in het negatieve voel jij het alleen maar. De ander is hier helemaal niet van bewust.

6. Gezelligheid is niet afhankelijk van anderen, maar het zit in jezelf. Zodra je het gezellig maakt voor je zelf zal je dit ook zo ervaren. Of je nu alleen bent of met anderen.

7. Agenda is goed om in te schrijven, niet alleen afspraken maar ook afspraken met jezelf. Komt er een moment dat je het even niet meer ziet zitten, schrijf die gedachten op in je agenda bij een datum in de toekomst,om op die speciale dag eraan te denken en er een oplossing voor te gaan vinden.

8. Rust in je hoofd begint bij het loslaten van negatieve gedachten of wensen. Zodra je deze niet meer voedt, krijgen ze ook geen houvast in je hoofd. Vul je hoofd met positieve gedachten, denk aan mooie dingen, muziek of anders.

9. Leef zoals je wilt leven. Schrijf alles eens op met datums in een dagboekje wat jouw wensen zijn. Hoe jouw ideale leven eruitziet. Dromen en wensen mag, zolang je het woordje ‘maar’ niet gebruikt. Het woordje ‘maar’ betekent eigenlijk ‘nee’ zeggen tegen jezelf. Schrijf een paar trefwoorden op die verbinding hebben met jouw dromen en wensen.

10. Onderzoek hoe je dit wilt gaan doen. Ga zoeken op Google, magazines, websites wat jouw mogelijkheden zijn. Vul het trefwoord in wat je in je dagboekje hebt geschreven.

Ik wens je hele oprecht hele fijne feestdagen toe! En dat het nieuwe jaar je mooie momenten mag brengen!

Datum: 30-11-2018 in algemeen
Tags: